Pensiile și salariile riscă să fie înghețate până la final de an. Datoria publică a României a ajuns la 841,292 miliarde lei, în februarie 2024, depășind 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB) potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În prima lună a anului datoria publică era de 802 miliarde lei, depășind pragul de 50,2% din PIB.
Creşterea rapidă a datoriei are loc ca urmare a strategiei Ministerului Finanţelor de a împrumuta în primele luni o parte mare din necesarul de finanţare pentru tot anul. Pe măsură ce statul va face în cursul anului plăţi mai mari în contul datoriei, acest impact se va diminua, notează Profit.ro.
Citește și: Noi inechități în Legea Pensiilor. Cine sunt românii care vor încasa mai puțin, deși au muncit mai mult
Peste 50% din PIB, Guvernul ar trebui să adopte automat unele măsuri de reducere a cheltuielilor, pentru a ţine deficitul sub control, dar derogările pe care autorităţile şi le dau în mod frecvent de la Legea responsabilităţii fiscal-bugetare au redus ca importanţă existenţa în lege a acestei prevederi de stabilizare. De asemenea, depăşirile pragului de 50% , înregistrate în mai multe rânduri în ultimii ani, au fost toate temporare şi de scurtă durată, iar Guvernul a preferat să transmită că preferă să stimularea economiei prin investiţii (şi creşterea PIB, baza de raportare) pentru a ţine sub control gradul de îndatorare.
Doar 3 procente ne despart de momentul critic în care pensiile și ajutoarele sociale ar putea fi înghețate. Legea spune că, dacă datoria publică depășește 55% din PIB, dar se situează sub 60% din PIB, Guvernul trebuie să înghețe pensiile şi alte cheltuieli pentru asistența socială. Deocamdată Guvernul se ferește să impună măsuri de austeritate şi taxe noi în an electoral.
În decembrie 2023, datoria pe termen mediu şi lung s-a majorat la 732,347 miliarde de lei, de la 723,923 miliarde de lei în noiembrie, iar cea pe termen scurt a crescut la 49,819 miliarde lei, de la 45,984 miliarde de lei în luna precedentă.
Ministerul de Finanțe a precizat că, în vederea menținerii indicatorului datorie guvernamentală în PIB la un nivel sustenabil, Guvernul are în vedere stimularea creșterii economice. Iar printre măsurile pe care Guvernul le pregătește pentru a reduce datoria menționăm accelerarea digitalizării, reducerea evaziunii fiscale, optimizarea riscului fiscal, modificarea codului de procedură fiscală, potrivit Antena 3.