Românii stabiliți în Austria sunt indignați după eșecul aderării României la Spațiul Schengen. Într-un material al publicației Der Standard, mai mulți români au vorbit despre dezamăgirea provocată de respingerea țării noastre în spațiul economic european.
„Pentru mine este o mare dezamăgire că Austria a votat împotriva aderării României. Nu spun că politica României este cea mai bună, avem și defectele noastre și sunt nemulțumită de guvernarea de la București, însă avem o relație cu Austria. Suntem 30.000 de români care lucrează în industria de îngrijire a persoanelor vârstnice aici. Pe vremea pandemiei toți ne-au lăudat si aplaudat. Se spunea chiar că am salvat vieți”, a declarat Roxana R.
Roxana are 54 de ani și de 24 locuiește în Austria, unde are grijă de bătrâni.
„Sunt în industria aceasta de 24 de ani. Am lucrat la Viena și de patru ani sunt în Vorarlberg. Îl îngrijesc pe clientul meu și de Crăciun anul acesta. În anii de dinainte, am negociat mereu cu familiile de austrieci să nu trebuiască să lucrez de Crăciun. Am trei fiice și nepoți în Timișoara. Dar pentru că doamna este singură, anul acesta îmi petrec Crăciunul cu ea”, a mai spus Roxana.
Reprezentanții Austriei au hotărât în data de 8 decembrie să-și folosească dreptul de veto pentru a opri adrerarea României la Spațiul Schengen. Acest lucru a trezit o multitudine de reacții în țară, dar și în statul austriac, care continuă și până în acest moment.
„Dacă merg cu autobuzul, îmi ia cel puțin 24 de ore de la Vorarlberg până în satul meu. Trebuie să așteptăm de multe ori ore întregi la graniță. Adesea, poliția este acolo și verifică pe toată lumea. Avem aceeași procedură și la întoarcerea în Austria. Se întâmplă chiar mai des să fim verificați la granița din Austria decât în Ungaria, unde este granița externă Schengen. Ar fi mult mai ușor dacă personalul de îngrijire ar putea pur și simplu să beneficieze de privilegii la graniță”, a adăugat românca.
Roxana simte că, pentru statul austriac, românii sunt doar „o mână de lucru ieftină”. Aceasta se teme deja că va avea o pensie foarte mică, de numai 200 de euro.
„Sper că politicienii noștri vor negocia acum și că până la urmă se va găsi o soluție. M-am gândit să plec în Elveția. Aici suntem pur și simplu forță de muncă ieftină. Până la urmă voi primi doar o pensie de 200 de euro”, a mai spus ea.