Filmul istoric româno-francez „Dacii” a fost regizat în anul 1966 de Sergiu Nicolaescu. Pelicula a fost realizată de Studioul București în colaborare cu Franco-London Film (Franța). Acțiunea filmului se petrece în preajma anilor 86-88 d. Hr, când Domițian, împăratul roman din aceea vreme, a încercat să cucerească Dacia. Rolul regelui Decebal al Daciei a fost interpretat de Amza Pellea.
Acest film a reprezentat debutul în lungmetraj al lui Nicolaescu.
Un alt film istoric, regizat de Sergiu Nicolaescu este „Mircea cel Bătrân”, în anul 1989. Acesta este un film online care arată istoria romanilor în perioada lui Mircea cel Bătrân.
Rolurile principale sunt interpretate de Sergiu Nicolaescu, Șerban Ionescu, Adrian Pintea, Vlad Nemeș, Silviu Stănculescu, Ion Besoiu, Ion Rițiu, George Alexandru, Ioana Pavelescu, Manuela Hărăbor și Colea Răutu.
„Mihai Viteazul” este un film istoric românesc, regizat în 1971 de Sergiu Nicolaescu după scenariul lui Titus Popovici. El a fost realizat de Studioul Cinematografic București și este format din două părți intitulate „Călugăreni” și „Unirea”. Rolul domnitorului Mihai Viteazul este interpretat de actorul Amza Pellea. Alţi actori au mai fost: Olga Tudorache, Irina Gărdescu.
Filmul „Mihai Viteazul” a fost propunerea României la Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 1972. El se află pe locul 3 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.
„Nemuritorii” este alt film românesc regizat tot de Sergiu Nicolaescu în anul 1974. Rolurile principale sunt interpretate de Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Colea Răutu, Gheorghe Dinică și Gina Patrichi.
Acțiunea filmului are loc după zece ani de la uciderea lui Mihai Viteazul (1601), când un grup de viteji din fosta lui oaste rătăciți prin diferite orașe ale Europei hotărăsc să se îndrepte spre patria lor, având cu ei o ladă și steagul celor trei țări românești unite (Moldova, Țara Românească și Transilvania). Aceştia reuşesc să facă față obstacolelor care li se ivesc în cale, lucrurile din ladă fiind râvnite atât de austrieci, cât și de unguri sau de turci. În final, foștii oșteni ai lui Mihai Viteazul ajung în țară și mor apărând cu vitejie prețiosul steag al Unirii.
Sergiu Nicolaescu a primit Premiul ACIN pentru interpretare în 1974.
„Pistruiatul” este un serial românesc de propagandă din anul 1973, care însumează 10 episoade. Serialul povestește aventurile ficționale ale băiatului pistruiat Mihai Pleșa, pe măsură ce acesta devine implicat în sprijinirea mișcării ilegaliste. Regizat de Francisc Munteanu, din distribuție au făcut parte Sergiu Nicolaescu, în rolul ilegalistului Andrei, Réka Nagy în rolul principal feminin al profesoarei de istorie și Costel Băloiu, în rolul de debut Pistruiatul.
„Jignitoare pentru noţiunea de film adresat copiilor e tocmai puerilitatea sa. Implauzibil în fiecare scenă”, declara Tudor Caranfil.
Un alt film românesc regizat tot de Sergiu Nicolaescu este „Revanșa” (1978). Acest film continuă acțiunea din filmul „Un comisar acuză” (1974). Rolurile principale sunt interpretate de Gheorghe Dinică, Sergiu Nicolaescu, Jean Constantin, Amza Pellea, Ion Besoiu și Mircea Albulescu.