Taxa pe CO2, care va aduce scumpiri semnificative în Germania, se va aplica din 2025, notează stiridiaspora.
Potrivit sursei citate, mărirea acestei taxe va duce la majorări ale costurilor încălzirii și carburanților în Germania.
Cele mai recente calcule arată că litrul de benzină s-ar putea scumpi cu 16 cenți, iar cel de motorină, cu 17 cenți, fără a socoti și TVA.
Cât privește costurile pentru încălzire, sursa citată susține că prețul gazului natural s-ar putea mări cu 0,21 cenți pe kilowatt-oră, iar uleiul de încălzire, cu 3,19 cenți pe litru.
Cifrele majorărilor sunt însă doar estimative, întrucât ele depind și de fluctuații ale prețului petrolului.
Taxa pe CO2 a fost introdusă prin Legea de comercializare a emisiilor de combustibil, în vigoare din 2021. Inițial, taxa a fost de 25 de euro pe tona de CO2, iar apoi a crescut în fiecare an. Astfel, în 2024, taxa a ajuns la 45 de euro pe tona de CO2, iar anul viitor ar urma să crească iar, la 55 de euro.
În 2026 însă, taxa va fi reglementată printr-un sistem de certificate de emisii și va avea un plafon maxim de 65 de euro pe tonă, după cum precizează merkur.de.
Taxa pe CO2 vizează cu precădere companiile ce utilizează combustibili fosili. Costurile suplimentare, generate de taxă, sunt însă transferate consumatorilor, care plătesc mai mult pentru încălzire și carburanți.
În 2023, Germania a colectat din această taxă 18,4 miliarde de euro, sumă direcționată către Fondul pentru Climă și Transformare. Acest fond este destinat finanțării proiectelor pentru reducerea emisiilor.
Guvernul german anunțase că plănuiește un mecanism de compensare care să ajute cetățenii, însă, deocamdată, materializarea acestei intenții întârzie. Cancelarul Olaf Scholz a susținut necesitatea măsurilor compensatorii, însă lipsa unui consens politic și amânarea aplicării planului de compensare cresc incertitudinile pentru locuitorii afectați de creșterile de preț, a mai notat publicația merkur.de.