„Considerăm că nu este normal ca românii din Diaspora să fie atrași într-un joc politic și să fie angrenați într-un conflict care nu are absolut nicio legatură cu ei și drepturile lor. Mai mult, această implicare se face prin dezinformarea românilor din Diaspora”, se arată în comunicatul FEDROM.
Comunitatea românească din Spania consideră că nu îi este afectat dreptul de vot, dar arată că includerea pe listele electorale nu este permisă de cadrul legislativ existent. „Biroul Electoral Central a anunțat deja că pentru referendumul din 29 iulie se aplică prevederile legii 35/2008, legea alegerilor parlamentare. Explicațiile BEC sunt clare: aplicându-se la referendum procedurile legii alegerilor parlamentare, cvorumul de participare se stabilește în funcție de numărul cetățenilor cu drept de vot înscriși în listele electorale permanente, iar în aceste liste se trec doar cetățenii cu domiciliul în interiorul granițelor țării”, se aminteşte în comunicatul citat.
FEDROM arată că este inacceptabilă atragerea românilor din străinătate în disputele politice interne, din moment ce dreptul efectiv de vot al Diasporei nu este afectat în niciun mod. „Impresia noastră este că cineva dorește să ascundă presiunile pe care le face asupra instituțiilor statului român invocând interesele românilor din străinatate. Se dorește din nou folosirea românilor din Diaspora pentru a tranșa conflicte politice”, concluzionează preşedintele FEDROM, Miguel Fonda Ştefănescu şi vicepreşedintele Gelu Vlaşin, semnatari ai comunicatului.