Pentru a obține un pașașport simplu electronic este necesar să vă prezentați la un consulat al României aflat în țara în care locuiți. E de reținut faptul că documentul nu se poate obține prin împuternicirea unei alte persoane din România.
Oficiile consulare ale României transmit datele dumneavoastră direct în România, către Ministerul Administrației și Internelor, care le supun verificării, apoi se eliberează și documentul.
Citește și: Actele necesare pentru eliberarea pașaportului pentru copii! Cum poți obține documentul în doar trei zile
După aceea, pașaportul este trimis oficiului consular unde a fost depusă cererea, de unde puteți ridica documentul personal.
În cazul în care v-ați pierdut pașaportul sau a fost furat, este necesară sesizarea autorităților locale de poliție și dobândirea unei dovezi a reclamării pierderii sau furtului, care va fi prezentată la consulatul român alături de depunerea cererii pentru noul pașaport, potrivit RoItalianul.com.
1. Primul pas este să vă prezentați personal la sediul cel mai apropiat al unui Consulat General al României de pe teritoriul statului în care vă aflați în străinătate penru a solicita documentul. De reținut faptul că e nevoie de prezența fiziă obligatorie la Consulat.
2. Următorul pas este să achitați contravaloarea pașaportului, adică 59 de euro și se achită la misiunea diplomatică la care depuneți cererea de eliberare a pașaportului simplu electronic.
3. Apoi trebuie să depuneți cererea pentru obținerea pașaportului simplu electronic, după care veți primi un formular de cerere care este tipărit de sistemul informatic și care va conține semnătura dumneavoastră în original.
Pe lângă cele enumerate mai sus, vei avea nevoie și de următoarele documente.
a) Cartea de identitate, chiar dacă este carte de identitate provizorie, e în regulă, dar trebuie să fie aflate în termenul de valabilitate, în original.
b) Pașaportul anterior, acolo unde este cazul.
c) În cazul în care declarați furtul pașaportului simplu, trebuie să aduceți o dovadă eliberată e poliția statului de reședință.
d) Dacă pașaportul este distrus va trebui să prezentați părțile rămase din document, dar asta se aplică dacă este posibilă identificarea documentului.
De asemenea, actul se poate obține de la consulatele românești din străinătate doar pe bază de programare.
Citește și: Cât costă un pașaport în 2023, în funcție de tipul acestuia. Unde și cum puteți plăti taxele aferente
Pentru a face programarea online, trebuie să intri pe portalulGhișeul Consular Online respectând anumiți pași: Accesează site-ul: www.econsulat.ro, după care înregistrează-te prin apăsarea butonului „Creează Cont Nou”.
Apoi, în urma autentificării, alege serviciul consular de care ai nevoie, completează informațiile care îți sunt cerute și apoi trimite cererea.- în partea de sus a meniului veți avea butonul cu „Cererile mele” și apoi „Programați-vă”.