Românii din Ucraina se simt abandonați. Mesaje disperate de la Cernăuți, din partea patrioților români: „Avem 600 de băieți pe front / Facem tot posibilul să rezistăm ca neam” (VIDEO)

Dezvăluiri cutremurătoare ale românilor din Cernăuți, regiunea populată majoritar de cetățeni care vorbesc și simt românește, din Ucraina. Localnicii din teritoriul confiscat de URSS trăiesc o dramă continuă.
Mircea Filipescu
16 iun. 2023, 15:50
Românii din Ucraina se simt abandonați. Mesaje disperate de la Cernăuți, din partea patrioților români: „Avem 600 de băieți pe front / Facem tot posibilul să rezistăm ca neam

În 28 iunie 1940, Armata Roșie a ocupat Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herței. Drept urmare, a fost creată Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) la 2 august 1940. După destrămarea URSS-ului, în 1991, rușii au lăsat teritoriile românești „independente”, dar sub influența marelui imperiu cotropitor – Basarabia a rămas ca Republica Moldova, iar Bucovina de Nord și Herța au rămas ca parte a Ucrainei.

Război în Ucraina: Rușii au lovit instalații industriale din Krivoi Rog – Val de drone şi în Odesa, cel mai apropiat oraş de România
În Cernăuți, 88% din populație se identifică drept românească, iar în Herța, 95%. Mulți dintre localnici sunt adevărați patrioți. Cer ajutorul guvernului de la București, pentru a primi sprijin, dar sunt mai degrabă ignorați. Populația românească începe să fie diluată, mai ales după noua lege semnată de regimul Volodimir Zeleneski.

Românii din Ucraina plâng pentru că nici Guvernul Ucrainei, nici guvernul României nu ține cont de ei

Vasile Bacu, președintele Societății pentru Cultură și Literatură Română „Mihai Eminescu” Cernăuți, se numără printre românii care luptă pentru drepturile comunității „tricolore” din Ucraina.

Patriotul român a fost intervievat de doi vloggeri, „HaiHuiIn2″:

„Suntem toți români, bineînțeles. Recunoaștem acest lucru. Vorbitori de limba română, consumatori de limba română, învățăm limba română…

(…) E vorba despre un articol dintr-o lege, legea educației, care proclamă la limbă de studiu limba ucraineană – limba de stat, limba română rămânând doar în școala primară și ca obiect de studiu. Noi nu suntem de acord cu această lege. Am scris scrisori și la Kiev, și la București. Au intervenit și diplomații și, după câte știu eu, la ora aceasta, aplicarea acestui articol a fost amânată un an. Avem peste 60 de școli. Predarea e în limba română. Multe au devenit deja mixte, din păcate. După cel de-Al Doilea Război Mondial erau peste 100. 114, dacă nu mă înșel. Deci numărul lor a scăzut. 

Noi, cei care activăm, asociațiile românești, vedem un pericol în această tendință și vrem să facem tot posibilul să rezistăm ca neam. Suntem cetățeni loiali ai acestui stat, dar în același timp vrem să rămânem români”, a dezvăluit românul.

„Ne supărăm foarte mult dacă ne spune cineva că noi suntem ‘diaspora’. Vițele noastre sunt în acest pământ”, a adăugat Bacu, patriotul care a comemorat 134 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.

Comunitatea din Cernăuți se rarefiază și din cauza războiului, nu doar din cauza „epurării” culturale.

„Cel mai tragic este că avem circa 600 de băieți pe front”, a adăugat Bacu.

Românii din Ucraina mor în război. Luptă împotriva invaziei lui Vladimir Putin

Vasile Ionesi, directorul Liceului din Iordănești, jelește și el după tinerii plecați la război.

„De la noi din localitate, 17 persoane sunt plecate la război. O persoană a fost ucisă, alta a fost rănită. A scăpat cu viață. A explodat o rachetă. Câțiva soldați au rămas în viață. Are fracturi la picior, dar sperăm să revină. 

(…) În învățământ avem probleme, pentru că foarte mulți au plecat în străinătate, și-au laut copiii, școlile au rămas fără copii”, a comentat Ionesi.

Rusia bombardează intens zonele afectate de inundaţii după spargerea barajului Nova Kakhovka. Zelenski: „Rusia este condusă de barbari”

Cu tristețe în suflet, Ionesi încă mai speră la o minune, că războiul din Ucraina se va încheia mai rapid, cu pagube minime.

„E foarte greu. Sperăm să se termine cât mai rapid acest război, dar ce-i în capul rusului, nimeni nu poate să spună. El are arsenalul nuclear… Sperăm că toată lumea se va pne pe capul lor. Nu e normal așa ceva pentru secolul XXI. Sperăm la mai bine, rămânem cu speranța”, a mai declarat românul din Ucraina.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Trebuie să devină obligatoriu. Anunțul ce face România de rușine: Să recunoaștem...
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!