Românii au cel mai mic salariu mediu pe oră din UE, luând puțin peste 10 euro. Conform datelor Eurostat, ne apropiem de media din Letonia, în timp ce Ungaria și Polonia se află ceva mai sus. Luxemburg înregistrează câștiguri mai mari decât în țara noastră, existând o medie de 24 de euro pe oră.
Românii, în coada clasamentului. Sunt cel mai prost plătiți din Europa. Harta realizată de Visual Capitalist, pe baza datelor obținute de la Eurostat, arată distribuția salariilor medii pe oră în Europa. În Europa de Nord și de Vest, salariile sunt mai mari decât în Europa de Sud și Est.
Românii, în coada clasamentului. Sunt cel mai prost plătiți din Europa. Cu toate că costurile medii orare ascund decalaje uriașe între statele UE, costurile cele mai scăzute au fost înregistrate în Bulgaria, România și Ungaria, iar cele mai ridicate în Luxemburg, Danemarca și Belgia.
Cel mai mic salariu mediu dintre toate a fost înregistrat în Bulgaria. Angajații de acolo primesc 8 euro pe oră. România, unde se câștigă un salariu mediu de 10,4 euro pe oră, se află pe penultimul loc în clasament, fiind aproape de Letonia, care are un salariu mediu pe oră de 10,7 euro.
Ungurii sunt plătiți puțin mai bine, ei iau 11 euro pe oră, iar polonezii 11,9 euro pe oră. Indicatorul a crescut, totuși, în România, în ultimii ani. În 2021 era 8 euro pe oră, iar în 2022 era 9 euro pe oră.
Câștigul salarial mediu net a fost de 4876 de lei în februarie, în creștere cu 17 lei față de luna ianuarie 2024 și cu 14,2% față de aceeași lună a anului trecut, conform INS. Față de luna februarie 2023, câștigul salarial mediu net a fost majorat cu 14,2%.
Cel mai mult, când vine vorba de câștigul salarial mediu net, se câștigă din activități de servicii în tehnologia informației (11297 lei), iar cel mai puțin din fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (2729 lei).