Comisia Europeană a recunoscut ROeID ca fiind sistemul de identificare electronică al Statului Român, iar notificarea a fost publicată în jurnalul Uniunii Europene, spune ADR.
„ROeID beneficiază de cele mai avansate soluții de securitate cibernetică și asigură posibilitatea interacționării rapide cu administrația, cu un singur set de credențiale. Cetățenii au acces la toate operațiunile digitale indiferent dacă se află în țară sau străinătate, pot să plătească taxe, impozite pot solicita și obține diverse documente și beneficiază de numeroase servicii.”, a declarat Dragoș-Cristian Vlad, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.
Sistemul ROeID a fost supus testării și auditării de către Rețeaua de Cooperare a Uniunii Europene în conformitate cu metodologia reglementată de Regulamentul 910 / 2014 (regulament eIDAS).
În urma acestui audit, ROeID a fost recunoscut de către țările membre având un nivel de încredere substanțial, conform cărții de identitate existente la momentul actual în România.
„Acordarea acestui nivel de încredere sistemului ROeID permite folosirea identității electronice naționale transfrontalier în cadrul sistemelor informatice ale statelor membre UE prin intermediul nodurilor eIDAS. Totodată, cetățenii români au garanția că vor beneficia de un serviciu de încredere pentru identificarea și autentificarea în cadrul sistemelor informatice naționale care oferă servicii de e-guvernare și sunt înrolate în ROeID”, se arată în comunicatul ADR.
Pentru a-ți crea identitatea digitală ai nevoie de un telefon smartphone Android sau iPhone, pe care să-ți instalezi aplicația de mobil ROeID, și de cartea de identitate.
Potrivit autorităților, crearea contului ROeID presupune 5 pași:
1. Deschizi aplicația și introduci datele personale prin fotografierea buletinului
2. Faci un selfie din aplicație
3. Filmezi un clip video mișcând capul
4. Filmezi în continuare cartea de identitate
5. Înregistrezi un clip audio-video în care citești textul afișat de aplicație
Odată validată solicitarea, primești un mesaj de confirmare pe adresa de e-mail (numele de utilizator) furnizată în procesul de înregistrare și o notificare în aplicația mobilă ROeID de unde îți stabilești mai departe o parolă.
Cu acest set unic de date de acces ar trebui teoretic să te poți înregistra în orice sistem IT al statului care se va interconecta la ROeID, care vor avea opțiunea de login, de conectare cu ROeID, marcată printr-un buton specific – „Autentificare cu ROeID”.