Românii nu mai fac față cheltuielilor. Tot mai mulți au câte două joburi

Tot mai mulți români se plâng că nu mai fac față cheltuielilor lunare și că sunt nevoiți să-și ia câte două joburi. Unii dintre ei ajung chiar să-și dubleze venitul cu ajutorul celui de-al doilea loc de muncă.
Alina Costache
04 nov. 2024, 12:20
Românii nu mai fac față cheltuielilor. Tot mai mulți au câte două joburi

Prețurile mari din magazine și facturile uriașe la utilități i-au determinat pe români să-și ia câte două joburi. Conform INS, în 2024 numărul persoanelor care și-au mai luat un al doilea job a fost de 43.300, reprezentând 0,6% din populaţia ocupată.

Românii au câte două joburi. Cu câți bani își suplimentează veniturile lunare

Tot mai mulți români sunt nevoiți să-și ia și un al doilea job, pentru a putea să supraviețuiască. Astfel, potrivit unui studiu eJobs, aproximativ 44,5% dintre angajați spun că au nevoie și de un al doilea loc de muncă pentru a putea să-și acopere cheltuielile lunare.  Mulți dintre români ajung să își suplimenteze veniturile cu 20% până la 50% față de salariul principal, iar unii chiar își dublează venitul lunar cu ajutorul celui de-al doilea loc de muncă.

În România, salariul minim pe economie brut a ajuns la 3.300 de lei, adică aproximativ 2.079 de lei net. Astfel, multe familii și tineri simt nevoia de venituri suplimentare pentru a-și asigura necesitățile de bază sau pentru a pune deoparte pentru investiții majore, cum ar fi achiziționarea unei locuințe.

Majoritatea celor care își iau două joburi sunt persoane fără funcții de conducere și au între 26 și 45 de ani. De asemenea, potrivit studiului eJobs, 56,8% dintre aceștia lucrează în domenii complet diferite de joburile lor principale. Mulți apelează la activități flexibile, precum livrări, transport (de exemplu, Uber și Bolt) sau freelancing, pentru a se putea adapta cerințelor multiple.

Atenție, specialiștii spun că ritmul intens de muncă ar putea afecta sănătate.  Deși 73% dintre cei care au două joburi spun că s-ar putea adapta acestui stil de viață pentru o perioadă îndelungată, există riscul de epuizare și dificultăți în menținerea unui echilibru între viața personală și cea profesională. Mulți ar renunța la al doilea job dacă ar avea un salariu suficient de mare la primul sau dacă sănătatea lor ar fi afectată semnificativ​, potrivit România Pozitivă.

Citește și Săptămâna de lucru de patru zile, fără pierderi la salariu. 1.000 de angajaţi vor avea minivacanţă în fiecare săptămână

Ce spune legislația din România

Legislația nu interzice să ai două contracte cu timp complet (8 ore/zi, 40 ore/săptămână) la același angajator sau la angajatori diferiți. Important este sa nu se depășească limita maximă de 48 de ore pe săptămână cu tot cu orele suplimentare.

Cadrul legislativ

Articolul 35 din Codul Muncii ne spune că un angajat poate să cumuleze mai multe funcții la același angajator sau la mai mulți angajatori.

Art. 35

(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiți sau la același angajator, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

(2) Fac excepție de la prevederile alin. (1) situațiile în care prin lege sunt prevăzute incompatibilități pentru cumulul unor funcții.

Atunci când discutăm despre mai multe contracte individuale de muncă trebuie știut ce tipuri de contracte pot fi încheiate, cu remunerația corespunzătoare fiecăruia dintre ele:

pe perioadă determinată,
pe perioadă nedeterminată
cu timp parțial
timp complet

Limita de ore lucrătoare pe săptămână: 48

Codul Muncii menționează, la articolul 113, că repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi, timp de 5 zile, cu două zile de repaus. Tot Codul Muncii explică clar, la articolul 114, că trebuie să existe o limită maximă a numărului de ore lucrate, în total, de un angajat, în cursul unei săptămâni. Limita a fost stabilită la 48 de ore, incluzând și eventualele ore suplimentare efectuate de angajat sau munca prestată în baza unui alt contract de muncă. Inspecția muncii poate face verificări în acest sens și poate aplica sancțiuni angajatorului.

Cu toate acestea, există și câteva excepții. Astfel:

în funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă;
timpul de muncă săptămânal poate fi prelungit la peste 48 de ore pe săptămână, pe o perioadă limitată de timp, care poate să fie de maximum 12 luni.

Citește și Grecia trece la săptămâna de muncă de șase zile. Măsura radicală i-a revoltat pe greci. Ce bani în plus vor primi angajații

 

 

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi