Românii nu mai fac față valurilor de scumpiri. Foarte multe familii sunt nevoite să aleagă între hrană și încălzire: ”Mai avem mobilă veche, o mai spargem”

Românii fac față tot mai greu creșterilor de prețuri. Venirea iernii este un alt motiv de îngrijorare pentru oamenii care au venituri mici și care nu au reușit să își cumpere încă lemne de foc.
Alina Costache
18 oct. 2022, 12:27
Românii nu mai fac față valurilor de scumpiri. Foarte multe familii sunt nevoite să aleagă între hrană și încălzire: ”Mai avem mobilă veche, o mai spargem”

O familie din Timișoara trece prin momente destul de dificile în această perioadă. Sorina și părinții săi sunt greu încercați de lipsa banilor, iar venirea iernii îi determină să aleagă între hrană și încălzie.

Citește și Specialiştii bagă frica în români: preţurile vor creşte şi în 2023. Se anunţă o criză economică de proporţii

Bieții oameni locuiesc trăiesc de pe o zi pe alta într-o încăpere de doar câțiva metrii pătrați pentru care plătesc o chirie de 500 de lei pe lună și aproape 400 de lei pentru facturi. Tatăl Sorinei nu are loc de muncă, iar mama, după o luptă grea cu cancerul, primește o pensie de boală. Venitul lunar al familiei este puțin peste 3.000 de lei, iar banii abia dacă le ajung.

„Nu mai știam ce să fac, am crezut că nu mai îmi revin deloc. Am ajuns la chimioterapie, radioterapie. Mi-au dat tot ce se putea, nu am putut să mă mișc,” a explicat Felicia, mama Sorinei.

Dacă pentru unii venirea iernii reprezintă un motiv de bucurie, pentru familia din Timișoara este o mare problemă, asta din cauza lipsei lemnelor. Oamenii au spus că se descurcă foarte greu și că o să pună pe foc ce găsesc.

„Greu! Mai cumpărăm brichete, mai avem mobilă veche, o mai spargem, scânduri. Dar e greu, n-ajungem să trecem iarna,” a spus Titi Petrovici, tatăl Sorinei.

Familia Petrovici este doar una din miile de familii din România care se confruntă cu astfel de probleme, însă părinții Sorinei speră ca fiica lor să termine liceul și să urmeze o facultate pentru a avea un viitor mai bun decât l-au avut ei.

„Sunt două seturi de soluții: intervențiile de sprijin și investițiile în educație. Acești copii, chiar dacă pornesc cu un dezavantaj, să poată să rupă cercul vicios,” a explicat Roxana Paraschiv, reprezentantă a Salvaţi Copiii.

Din fericire, Sorina beneficiază de sprijinul Centrului de Incluziune Socială din cadrul Direcției de Asistență Socială Timișoara care o susține să meargă în continuare la școală.

„Sorina va beneficia în continuare de ajutorul nostru. În cadrul Centrului avem un mediator școlar, care oferă sprijin familiilor aflate în astfel de situații și facilitează accesul copilașilor în mediul de învățământ, indiferent de forma pe care o urmează,” a declarat Adriana Filipics, șefă Centru Incluziune Socială din cadrul Direcției de Asistență Socială Timișoara.

La începutul anului 2021, peste 286 de mii de copii din învățământul obligatoriu nu mergeau la școală, arată un studiu al asociației Salvați Copiii.

Citește și Plafonarea preţurilor la lemnele de foc. Ministrul Mediului: Este nevoie de un asemenea demers

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'