Românii nu mai stau la cratiță, ci preferă livrările la domiciliu, chiar și după pandemie. Anul trecut, un bucureștean a comandat mâncare în valoare de 27.000 de euro

Românii au descoperit tot mai mult confortul livrărilor acasă sau la muncă, companiile din acest domeniu înregistrând o explozie a activității.
Alina Costache
28 feb. 2024, 15:04
Românii nu mai stau la cratiță, ci preferă livrările la domiciliu, chiar și după pandemie. Anul trecut, un bucureștean a comandat mâncare în valoare de 27.000 de euro
Ce au mai comandat, în 2023, românii, tot mai dependenți de livrările la domiciliu

Sectorul livrărilor la domiciliu de mâncare este în continuă creștere în România, chiar dacă nu mai este pandemie, iar românii nu mai sunt obligați să stea acasă. Companiile din domeniu au înregistrat un record de activitate.

Tazz, platformă deținută de grupul eMAG, a fost în 2020 cea mai descărcată aplicație de alimentație și băuturi de la noi din țară, de 1,2 milioane de ori, în vreme ce valoarea bunurilor tranzacționate a crescut de 6 ori față de 2019, potrivit companiei.

În 2021, numărul clienților a crescut de cinci ori, iar numărul firmelor listate pe platformă s-a dublat, din pricina pandemiei.

Eliminarea restricțiilor nu a însemnat o revenire la starea anterioară, Tazz înregistrând ulterior creșteri de două cifre.

„Creșterea care aduce un maxim istoric în 2023 este la nivelul numărului de parteneri înregistrați în platformă, în creștere cu 27% față de aceeași perioadă a anului precedent. O altă creștere semnificativă a venit din zona de retail (+37% de la un an la altul), în timp ce partenerii din categoria de restaurante au crescut cu 27%. Un progres vizibil se resimte și pentru zona de produse nonalimentare, din categoria supermarket, unde numărul de comenzi a crescut cu 50% de la un an la altul”, a dezvăluit compania, pentru Libertatea.

Citește și: Cât câștigă lunar livratorii asiatici. Angajații exotici se plâng că sunt plătiți sub minimum pe economie

Trendul este în creștere și în Europa, numai că ritmul este mai scăzut acolo, de 10%.

Cine sunt românii care comandă acasă

Românii care dau comenzi de mâncare de pe Tazz au vârste cuprinse între 18 și 55 de ani și venituri între 2.000 și 4.500 de lei. Peste 70% sunt angajați cu studii superioare, iar 55% utilizează aplicațiile de livrare săptămânal.

Atunci când vine vorba de supermarketuri, comanda medie este de 160 de lei, iar pentru restaurante media este de 85 de lei. În privința trendurilor, compania observă o creștere pentru preparatele din bucătăriile străine, dar și în zona nealimentară. Există clienți interesați de programe de loialitate.

Românul care a comandat cel mai mult în 2023 este un brașovean, care a luat mâncare în valoare totală de 55.000 de lei, adică peste 11.000 de euro.

Totodată, comanda de grup este tot mai întâlnită. Anul trecut s-a înregistrat un record de 3.118 lei pentru o comandă care avea 69 de preparate, făcută la restaurantul Expres Chef din Cluj-Napoca.

Potrivit datelor companiei, vinerea se înregistrează cele mai multe comenzi, iar prânzul și cina sunt momentele zilei preferate pentru comanda de mâncare.

În ceea ce privește platforma Glovo, în topul preferințelor culinare anul trecut s-au plasat burgerii, șaorma și pizza, în vreme ce în topul bucătăriilor s-a plasat cea americană, cu o creștere a cererii de două ori față de 2022. Aceasta este urmată de bucătăria italiană și cea orientală.

Conform datelor Glovo, românii optează pentru burgeri și șaorma în special pentru cină, astfel că o treime dintre comenzi au fost plasate în intervalul orar 18.00 – 20.00, în timp ce joia și vinerea sunt zilele preferate de români pentru comenzile de burgeri.

Românii sunt mari amatori de pizza. În România se comandă o pizzza la fiecare 5 secunde, potrivit Glovo. Vinerea și sâmbăta sunt zilele preferate pentru comenzile de pizza, 32% din totalul comenzilor fiind plasate doar în aceste zile. Momentul preferat de consum este cina, în intervalul orar 19.00 – 21.00 fiind plasate mai mult de o treime din totalul comenzilor pentru acest tip de mâncare.

Și preparatele sănătoase au început să fie în topul preferințelor românilor, comenzile dublându-se în 2023 față de 2022. În top se află salata Caesar, avocado toast și bolul Poke cu somon.

Zilele în care produsele sănătoase sunt comandate sunt miercuri, joi și vineri, iar preferința este pentru prânz, adică intervalul 12.00 – 14.00.

Comandă de 27.00 de euro făcută de un bucreștean

La categoria comenzilor remarcabile, Glovo a consemnat cazul unui bucreștean, care a plasat anul trecut comenzi în valoare totală de 137.226 de lei, adică peste 27.000 de euro.

Cel mai activ client a fost un constănțean, care a plasat 1.340 de comenzi, adică o medie 3,5 pe zi.

„Tot la capitolul curiozități, avem și un bucureștean care a comandat peste 740 de napolitane pe parcursul ultimului an, în timp ce titlul pentru cel mai mare fan pizza îi revine unui utilizator din Iaşi, care, pe parcursul anului 2023, a comandat 569 de pizza, depășind recordul din anul precedent”, arată Glovo România, potrivit sursei citate.

Citește și: Mulţi români dau bacşiş cash livratorilor, după ce au aflat că banii lăsaţi în aplicaţie ajung la patroni: „E cel mai sigur, dacă vreau ca banii să-i rămână celui căruia am vrut eu să-i dau”

Cea mai scumpă comandă de flori de anul trecut a fost plasată de un utilizator din Cluj-Napoca și a avut o valoare de 1.200 de lei.

Cumpărăturile nu s-au rezumat doar la mâncare. Pe platforma Glovo există creșteri și pentru livrarea de cosmetice și electronice, aceasta din urmă consemnând un plus de 68% în 2023 față de 2022.

„O altă caracteristică actuală a consumatorului român este preferința din ce în ce mai mare pentru cumpărăturile casnice online, comenzile de la supermarket crescând cu 40% în ultimul an”, au arătat reprezentanții Glovo.

Asta arată că tot mai mulți români s-au obișnuit să-și facă cumpărăturile de bază direct din comfortul propriei locuințe. Acest lucru este cel mai vizibil în cazul Freshful, aplicație de livrare de alimente și de produse de uz casnic dezvoltată tot de eMAG. Față de Tazz, Glovo sau Bringo, care livrează din magazine partenere, Freshful livrează din stocuri proprii.

Freshful a intrat pe piață în octombrie 2021, înregistrând de atunci o creștere constantă. Anul trecut a înregistrat o creștere de 119% a vânzărilor față de 2022, în vreme ce numărul clienților a urcat de la 65.000 la 150.000.

În topul celor mai cumpărate produse au fost produsele proaspete, precum verdețurile, dar și fructele, cele mai căutate fiind bananele.

„În 2023, am livrat de două ori mai multe produse față de 2022, ajungând la peste 29,6 milioane de produse livrate. În total, anul trecut clienții noștri au plasat aproape 900.000 de comenzi”, spune Andrei Popescu, manager general Freshful.

Freshful activează doar în București, Ilfov și Ploiești, astfel că utilizatorii sunt preponderent din mediul urban și cu venituri medii sau peste medii. Potrivit companiei, utilizatorii preferă livrările la domiciliu pentru a economisi timp și pentru confort.

„De aceea, de exemplu, baxul de 6 sticle de 2 litri de apă plată sau minerală a fost și printre cele mai cumpărate produse, aproximativ 53% dintre comenzi l-a conținut. O comandă cântărește, în medie, peste 23 kg, din care 16,5 kg este greutatea medie a apei, băuturilor nealcoolice și alcoolice”, arată șeful Freshful.

În medie, clienții plasează 2,5 comenzi pe lună, iar coșul mediu conține 22 de tipuri de produse, cu circa 40 de bucăți, potrivit datelor Freshful. Valoarea medie este 330 de lei, clienții făcând astfel cumpărăturile săptămânale.

În 2023, cea mai mare comandă a fost făcută de un client care a cumpărat 187 de articole, din șapte categorii de produse diferite, în valoare totală de peste 9.500 de lei, potrivit datelor firmei. Cel mai fidel client a plasat pe toată perioada anului 372 de comenzi, ceea ce însemană mai mult de o comandă pe zi.

Cele mai multe astfel de comenzi sunt plasate dimineața, iar în weekend numărul comenzilor crește cu 20%.

Creșterea este semnificativă și în cazul Sezamo, firmă de livrări lansată în România în aprilie 2022, cu o perioadă de testare de 6 luni. Lansarea oficială a avut loc în octombrie 2022, an în care compania a înregistrat 60.000 de livrări. Între timp, compania anunță creșteri de peste 100% de la an la an.

Clienții săi au vârste cuprinse între 25 și 45 de ani, reprezintă familii cu copii sau persoane care adoptă rapid noile tehnologii. Lor li se alătură și cei care vor să reducă amprenta lor asupra mediului, care pun accent pe sustenabilitate și ecologie.

Clienții comandă o dată sau de două ori pe săptămână, majoritatea cumpărând produse proaspete de la producători locali. Fructele și legumele au o pondere de circa 20% din coș, iar pe partea de brutărie din 3 din 4 coșuri conțin cel puțin un produs de brutărie sau patiserie.

„Creșteri se înregistrează și la categoria de produse plant-based – înlocuitoare de carne și lactate. Acolo în foarte scurt timp de la lansarea categoriei am observat că unu din 4 coșuri conținea un astfel de produs, iar între timp această cifră s-a dublat”, arată Cristian Sălceanu, directorul executiv al Sezamo.

Cel mai „pofticios” client a comandat în doar patru luni nu mai puțin de 248 de croissante, air în pruml an de la lansare cel mai fidel client a plasat 62 de comenzi, cea mai mare având 95 de pungi. Aceasta a fost plasată în luna decembrie și a costat 10.584 de lei.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Dispare o companie importantă din România. Afacerea va fi vândută cu peste 270 de milioane de euro
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Crin Antonescu propune restructurări în instituțiile statului pentru a aloca resursele în educație și sănătate
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București