Românii nu vor mai putea să crească aceste animale în curte. În România sunt mulți oameni pentru care creșterea animalelor s-a transformat într-o adevărată afacere. Proiectul de lege îi va obliga pe români să renunțe la această sură de venit.
Cei care vor schimbarea legii vin cu argumentul că animalele sunt crescute în condiții inumane ca ulterior să fie sacrificate pentru blana lor.
„Gândim că este un pas către normalitate în România. Nu există o tradiție în țara noastră pentru creșterea acestor animale, însă am descoperit că s-au înființat ferme specializate în acest domeniu pe teritoriul nostru. Modul în care aceste animale sunt crescute și sacrificate reprezintă acte de cruzime”, a declarat Gheorghe Pecingină, membru al Camerei Deputaților.
Proiectul de lege a fost depus și va intra în dezbatere. Acesta vizează interzicerea creșterii animalelor pentru blană.
Vorbim despre șinșilă, originară din America de Sud, de talie mică, cu o înălțime de aproximativ 25-30 cm și o greutate medie de 400-600 de grame la maturitate.
Șinșila seamănă cu o veveriță, mai degrabă decât cu un șobolan. Are capul acoperit cu blană, capul, ochii și urechile sunt mult mai mari. E un animal nocturn, ierbivor, iar hrana preferată o reprezintă plantele verzi, cum ar fi scoarța uscată sau tulpinile tinere de copaci. Preferă ca pe timpul zilei să stea ascunsă în cuibul său dintre stânci.
Viața șinșilei e mult diferită în habitatul natural decât în captivitate. În general, trăiește între stânci sau în peșteri, în grupuri de până la 100 de membri. Are blana deasă care o ajută să reziste la iernile grele, dar care funcționează și ca protecție pe timpul verii. Aceste animale sunt foarte inteligente și au capacitatea să rețină foarte bine împrejurimile cuibului ca să scape de prădători.