Românii plătesc încă facturi uriașe la energie. Prețul gazului pe piața bursieră a înregistrat o scădere, tranzacționându-se chiar și cu 135 de lei/MWh, în timp ce guvernul a stabilit un prag de 150 de lei/MWh. Din cauza legislației actuale, guvernul nu poate reduce plafonul stabilite fără a modifica legea. Schema de plafonare rămâne în vigoare până anul viitor. Consumatorii, atât casnici cât și noncasnici, beneficiază de o plafonare a prețului, însă aceasta este ridicată peste prețul de la bursă. Astfel, furnizorii nu sunt încurajați să ofere prețuri mai mici, iar statul acoperă diferența dintre plafon și prețul real.
Citeşte şi: Facturile la gaze s-ar putea dubla. Avertisment cumplit pentru românii cu centrale
Potrivit schemei actuale, un consumator casnic plătește 0,31 lei/kWh pentru gaze, echivalentul a 310 lei/MWh. Consumatorii noncasnici beneficiază de o plafonare, cu un cost de 0,37 lei/kWh. Guvernul trebuie să modifice plafonul pentru a încuraja furnizorii să ofere gaze mai ieftine populației și pentru a reduce facturile consumatorilor. Din acest motiv, Ministerul Energiei efectuează analize în acest sens, iar premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului să vină cu o variantă în timp util pentru reducerea plafonului, transmite Antena 3.
Modificarea schemei de plafonare este esențială pentru a asigura accesul la energie mai ieftină pentru populație. O revizuire legislativă corespunzătoare ar putea contribui la alinierea plafonurilor la prețurile reale de pe piața energetică, generând beneficii semnificative pentru consumatori și evitând plata excesivă a diferenței de către stat.