Maşinile procesatorilor care colectează lapte de la crescătorii de vaci din zonele rurale se strică des din cauza stării precare a infrastructurii, iar costurile de reparare sunt suportate din preţurile percepute, susţine ministrul Achim Irimescu. În acest fel se ajunge la un preţ ridicat al laptelui pe rafturile magazinelor.
Printre soluţiile propuse de ministrul Agriculturii se numără „posibilitatea reducerii costurilor de colectare a laptelui autohton de către procesatori, ştiut fiind că infrastructura precară din zonele rurale montane afectează parcul auto al procesatorilor, repercutându-se în final în preţul de achiziţie“.
Este vizată, astfel, „analiza posibilităţii reducerii accizei la motorină pentru laptele colectat de către procesatori de la producătorii români“.
Au mai fost amintite, între altele, şi „plata subvenţiilor în zootehnie de către APIA începând cu data de 25 mai 2016“, „elaborarea unui set de măsuri care să vizeze ca Programul «Laptele în şcoli» să fie alimentat din lapte provenind de la fermele locale“, dar şi „conservarea sub formă de lapte praf a surplusului de lapte achiziţionat de procesatori de la fermieri, concomitent cu identificarea unor posibilităţi de acoperire a pierderilor, astfel încât să nu fie afectat nici sectorul de procesare“.
Ministrul a mai propus „organizarea unui monitor al preţurilor la lapte, dar şi la alte produse, format din reprezentanţi ai fermierilor, procesatorilor şi ai MADR care să urmărească fluctuaţiile pieţei şi să decidă cu celeritate măsurile de intervenţie, astfel încât preţurile să nu scadă sub nivelul costurilor de producţie“.
Ministrul Agriculturii declara recent că preţul laptelui în România, la raft, depăşeşte media europeană, în timp ce preţul primit de producători este foarte mic, de aproximativ 60 de bani pe litru, fiind necesare măsuri de sprijin pentru producători, inclusiv o subvenţie pentru colectare.
De asemenea, acesta mai afirmă că producătorii din România nu pot concura de la egal la egal cu cei europeni din cauza lipsei infrastructurii de transport, dar şi pentru că producătorii europeni au în spate decenii de subvenţionare masivă, sunt mult mai bine organizaţi şi, deci, mult mai eficienţi.