Ultima estimare a Comisiei Naţionale pentru Prognoză indică faptul că statul va rămâne cel mai bun angajator şi în următorii ani.
De exemplu, pentru 2016 salariul mediu in sectorul bugetar a fost de peste 3,200 de lei, în creştere cu aproape 14 procente faţă de 2015, în timp ce la privat salarial mediu brut depăşeşte cu puţin 2.600 de lei, o majorare de doar 8% faţă de anul trecut.
Tendinţa de creştere se meţine şi pentru următorii patru ani. Mai mult, în viitor vor apărea modificări mai ales în privinţa judeţelor cu cele mai mici venituri salariale.
În Constanţa, de exemplu se estimează în 2018 ca salariul mediu brut să ajungă la 2.100 de lei. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în alte judeţe sărace, precum Neamţ , Bistriţa Nasăud, Bihor, Vâlcea, Maramureş şi Caraş-Severin, unde potrivit prognozei, creşterea va fi de maximum 220 de lei.
Capitala rămâne însă în topul regiunilor cu cele mai mari venituri. Dacă pentru 2016 se PROGNOZEAZĂ un salariu mediu brut de peste 3.800 lei, pentru 2018 se avansează o sumă de 4.200.
Cu toate aceste creşteri, România rămâne totuşi în coada clasamentului al statelor UE cu cel mai mic nivel al salariului minim pe economie.
Citeşte şi Klaus Iohannis, mesaj alarmant despre pensiile tuturor românilor