Tot mai mulți români plecați la muncă în străinătate se apropie de vârsta de pensionare, asta o arată și numărul dosarelor tot mai crescut, conform datelor Casei de Pensii.
Cele mai multe cereri vin din Germania, Canada, Spania și Italia, state în care trăiesc comunități mari de români. Din cauza diferențelor de legislație și lipsa unui sistem digitalizat, procesul este unul greu și anevoios.
În această situație se află și un inginer plecat în Canada, care acum vrea să se pensioneze. Angajații Casei de Pensii răsfoiesc zilnic astfel de cereri. Sunt depuse anual peste 5.000 de dosare.
„Dacă facem o comparație a anilor 2019 – 2021 a fost o creștere ca în jur de 10 la sută. Avem foarte multe dosare, cei din Germania sunt plecați înainte de revoluție, la cele din Canada sunt plecați și înainte și după. Să nu uităm că ne apropiem de persoanele care s-au născut în 1967 și acolo ne vom confrunta cu un volum foarte mare”, a declarat Marian Șerbănescu, director adjunct la Casa de Pensii, pentru Știrile PRO TV.
90 de mii de români care trăiesc în alte țări primesc pensie și din România. Cei care urmează să se pensioneze trebuie să știe că procedurile sunt complicate și diferă de la o țară la alta. Românii din Germania care doresc să primească pensie din România trebuie să depună documebtele necesare la autoritățile abilitate ale statului german. Acestea ajung prin intermediul Poștei în țară.
Românii care nu locuiesc în țări din UE trebuie să vină personal în țară sau să împuternicească pe cineva. Legislația diferă de la un stat la altul, soluționarea putând să dureze de șa 2-3 luni până la 2 ani.
O altă problemă este faptul că în unele cazuri nu sunt calculați toți anii de muncă.
„Fără să mă informeze îmi trimite o decizie de pensionare cu o sumă de 190 de lei pentru că la mine în cartea de muncă, o perioadă nu există stampila spitalelor și nu au mai intrat în discuții perioada din 90 până în 93. Eu am lucrat 19 ani în România”, spune o româncă din Germania.