Românii pot pierde ajutorul de încălzire. Greşeala care te lasă fără banii de căldură

Persoanele cu venituri reduse pot beneficia în sezonul rece, adică în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024, de un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței.
Filip Stan
30 oct. 2023, 16:25
Românii pot pierde ajutorul de încălzire. Greşeala care te lasă fără banii de căldură

Guvernul României va acorda și în acest an ajutorul de încălzire pentru persoanele care au un anumit nivel al veniturilor. Acest ajutor se va acorda pentru perioada 1 noiembrie 2023- 31 martie 2024.

Pentru a putea beneficia de acest ajutor pentru încălzire trebuie să depui o cerere și o declarație pe propria răspundere la primpăria din raza domiciliului.

Această cerere trebuie să conțină date privind componenta familiei, veniturile lunare, care nu trebuie sa depășească 1386 lei/persoană, în cazul familiilor, și de până la 2053 lei/persoană, în cazul persoanelor singure, dar și date despre sistemul de încălzire utilizat în locuință.

O simplă greşeală le poate tăia însă românilor din banii primiţi de la stat ca ajutor de încălzire. Oamenii vor mai primi bani de căldură, însă mai puţini.

Persoanele cu venituri reduse pot beneficia în sezonul rece, adică în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024, de un ajutor lunar pentru încălzirea locuinței.

Cererea pentru ajutorul de încălzire trebuie depusă până în data de 15 octombrie, însă românii care îndeplinesc condițiile de acordare a ajutorului pot depune solicitările și după această dată.

Ajutor încălzire 2022 – 2023: Condiţii, valoare ajutoare, termen cerere. Cum obţii voucherul de lemne

 

Cererile și declarațiile pe propria răspundere se depun, individual sau prin asociațiile de proprietari ori locatari, la primăria comunei, orașului, municipiului ori, după caz, a sectorului municipiului București.

Acceptarea cererii pentru ajutorul de încălzire se comunică românilor până pe 15 noiembrie.

Greşeala care le poate tăia românilor ajutul de încălzire

În situaţia în care cererea pentru acordarea ajutorului de încălzire este depusă după data de 20 a unei luni, banii se vor da din următoarea lună, dar suma va fi mai mică și nu va acoperi toată perioada sezonului rece, adică intervalul 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.

Ajutorul de încălzire pentru sezonul rece poate fi cerut de familiile de români care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei.

Categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt, în funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, următoarele:

– ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat

– ajutor pentru gaze naturale

– ajutor pentru energie electrică

– ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Pe lângă ajutorul pentru încălzirea locuinței, persoanele cu venituri mici pot primi un ajutor financiar suplimentar pentru energie, destinat acoperirii unei părți din consumul energetic al gospodăriei.

Acesta se acordă lunar, pe parcursul întregului an și se poate cumula cu ajutorul pentru încălzire, potrivit avocatnet.ro.

Ajutorul de încălzire 2023 – 2024: Condiţii, valoare ajutoare, termen cerere. Cum obţii voucherul de lemne

Subvenția pentru încălzire – ajutor încălzire – condiții, acte necesare, termen cerere, valoare sprijin. Cine poate primi ajutorul de încălzire oferit în acest an printr-un program guvernamental, unde se depun cererile și ce sume se acordă de la bugetul de stat.

Legea 226/2021 a consumatorului vulnerabil este actul normativ ce reglementează acordarea ajutorului de încălzire pentru acest sezon rece, adică pentru perioada 1 noiembrie 2023 – 31 martie 2024.

Cum se poate primi ajutorul pentru încălzire care se va plăti în perioada 2023-2024. Plata pentru încălzire ar urma să intre în conturile beneficiarilor pentru lemne sau alte surse de încălzire, iar subvenția poate fi solicitată până la 15 octombrie. Primăriile au informat deja beneficiarii cum pot cere ajutorul dar și ce sume se plătesc pentru fiecare gospodărie.

Vouchere pentru compensarea facturilor. Câţi bani ar putea primi românii pentru a evita colapsul în această iarnă

Ajutorul de  încălzire 2023 – 2024: termen cerere

Termenul pentru cererea la ajutorul de încălzire este 15 octombrie la nivel național. Astfel, pentru a putea primi ajutorul pentru încălzire, aplicanții se pot adresa Primăriilor de care aparțin depunerea cererilor aflându-se în curs de derulare și se încheie pe 15 octombrie. Plățile vor acoperi o subvenție lunară care se va plăti în perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024. Subvenția pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure.

Subvenția pentru încălzire: condiții

Condiții pentru a primi subvenția pentru încălzire – beneficiarii pot depune la Primărie până la 15 octombrie o cerere, iar la completarea formularului, titularul are obligația de a menționa corect componența familiei, veniturile membrilor acesteia, precum și bunurile mobile și imobile deținute. În vederea stabilirii dreptului la ajutor pentru încălzire, primarii solicită acte doveditoare care atestă identitatea și veniturile realizate de membrii familiei.

Pot cere ajutorul de încălzire pentru sezonul rece familiile care au venituri nete lunare mai mici de 1.386 de lei pe fiecare membru sau persoanele singure care câștigă pe lună până în 2.053 de lei. Ajutorul pentru încălzire se acordă numai pentru o singură locuință, respectiv pentru locuința de domiciliu sau, după caz, de reședință.

Ministrul Energiei, despre cum se vor calcula facturile după noile reguli: ”Este destul de greu să emiți facturi personalizate pentru toată populația României”

Ajutorul de încălzire 2023 – 2024: acte necesare
Ajutorul pentru încălzire se solicită la Primăria de care aparține beneficiarul iar primul pas pentru subvenție este depunerea unei cereri și declarații pe propria răspundere privind componența familiei, veniturile acesteia și sistemul de încălzire utilizat, la Unitatea Administrativ Teritorială (UAT).

Dosarul pentru subvenția la încălzire se completează astfel:

– Adeverință registrul agricol
– Copii documente pentru toți membrii familiei
– Adeverință de salariat, cu venitul net sau cupon de pensie
– O factură de curent recentă

Pentru încălzirea cu gaze trebuie procesul verbal de punere în funcțiune și o factură recentă. Sprijinul pentru încălzire se acordă pentru un singur sistem utilizat la încălzirea locuinței În funcție de sistemul de încălzire utilizat în locuință, categoriile de ajutoare pentru încălzire sunt:

– ajutor pentru încălzirea locuinței cu energie termică în sistem centralizat;
– ajutor pentru gaze naturale;
– ajutor pentru energie electrică;
– ajutor pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței se plătește diferențiat în funcție de venitul mediu lunar pe familie sau al persoanei singure astfel:

  • în proporție de 100% din valoarea de referință, dar nu mai mult decât consumul facturat, dacă venitul mediu net lunar este de până în 200 lei pe membru de familie/ persoana singură;
    în proporție de 90%, pentru un venit lunar net cuprins între 200,1 și 320 lei;
    în proporție de 80%, pentru un venit lunar net între 320,1 și 440 lei;
    în proporție de 70%, pentru un venit lunar net între 440,1 și 560 lei;
    în proporție de 60%, pentru un venit lunar net între 560,1 și 680 lei;
    în proporție de 50%, pentru un venit lunar net între 680,1 și 920 lei;
    în proporție de 40%, pentru un venit lunar net între 920,1 și 1.040 lei;
    în proporție de 30%, pentru un venit lunar net între 1.040,1 și 1.160 lei;
    în proporție de 20%, pentru un venit lunar net între 1.160,1 și 1.280 lei;
    în proporție de 10%, pentru un venit lunar net între 1.280,1 și 1.386 lei/ membru de familie sau 2.053 de lei pentru persoana singură.

Valoarea de referință luată în calcul la stabilirea ajutorului de încălzire, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, nu poate fi mai mică de 250 lei/ lună, pentru gaze naturale; 500 lei/ lună, pentru energie electrică sau 320 lei/ lună, pentru combustibili solizi și/ sau petrolieri. În cazul ajutorului pentru energie termică, valoarea de referință se stabilește lunar, în funcție de prețul local al energiei termice facturate populației.

Subvenția pentru încălzire: cine nu poate lua ajutorul

Din lista beneficiarilor cu venituri mici sunt excluși gospodarii care dețin spre exemplu un tractor sau au moară de cereale. În plus pe lista celor care nu pot cere subvenția pentru încălzire, se află:

– Proprietarii care au mai multe case;
– Beneficiarii care dețin mai mult de 0,20 ha teren intravilan și lucrează mai mult de 0,09 ha solar
– Beneficiarii vreunei măsuri UE
– Deținătorii de bani în conturi mai mult de 3.000 lei
– Cei care dețin 2 autoturisme, 1 tractor sau 1 autoutilitară/combină autopropulsată;
– Cei care dețin utilaje de prelucrare agricolă: presă de ulei, moară de cereale;
– Cei care dețin utilaje de prelucrat lemnul: gater sau alte utilaje de prelucrat lemnul acţionate hidraulic, mecanic sau electric;
– Cei care dețin suprafeţe de teren, animale şi păsări a căror valoare netă de producţie anuală depășeşte suma de 1.000 euro pentru persoana singură, respectiv suma de 2.500 euro pentru familie.

Vouchere pentru lemne de foc, iarna 2023-2024: Ce trebuie să știe persoanele interesate pentru a primi ajutor

Aproape jumătate din populația României se încălzește cu ajutorul lemnelor, arată datele statistice, însă prețul acestora a crescut în ultima vreme.

Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus că persoanele care cumpără cu facută lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limita a 5 metri cubi.

”Cel care va beneficia va trebui să facă dovadă că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii”, declara, recent, fostul ministr al Mediului, Tanczos Barna.

De această măsură vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…)

La fel că la energia electrică, unde s-a stabilit un plafon maxim, și aici vom stabili un plafon maxim. Propunerea noastră se referă la 5 mc (…) Măsură vine în completarea măsurilor deja existente”, a menționat Tanczos.

Potrivit precizărilor sale, lista beneficiarilor va fi întocmită de primarii ”care știu care sunt familiile, gospodăriile ce folosesc lemn de foc, urmând că bugetul Ministerului Muncii să fie suplimentat cu această suma. Reprezentantul Guvernului a menționat, totodată, că propunerea instituției pe care o conduce va viza doar persoanele fizice, iar impactul bugetar va fi calculat după prezentarea propunerii. ”Eu cred că impactul este unul suportabil și poate fi acoperit din bugetul de stat”, a menționat Tanczos.

El a adăugat că numărul familiilor beneficiare variază între 1 și 3 milioane, în funcție de situația sau modul în care își procura fiecare lemnul de foc. ”Cei care au pădure proprie și nu cumpără lemnul de foc nu beneficiază de acest sprijin, pentru că nu plătesc prețul ridicat care se practică acum pe piață”, a spus demnitarul. În ceea ce privește modalitatea de acordare a sumelor compensate, Tanczos a punctat că plata către beneficiari se va face ulterior achiziției lemnului de foc.

Vouchere noi pentru milioane de români. 700 de lei pe card în septembrie pentru „lemne de foc”

Vouchere energie 2023. Uniunea Europeană a decis ca persoanele vulnerabile să nu mai primească ajutoare, motiv pentru care, există riscul ca voucherele pentru plata facturilorsă nu mai fie acordate de anul viitor.

Anunț de ultimă oră pentru seniorii României! Până când își pot ridica pensionarii biletele de tratament balnear

Peste patru milioane de persoane beneficiază de banii de pe cardurile de energie, bugetul total al programului fiind de 2,8 miliarde de lei.

Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite printr-un parteneriat între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Ministerul de Finanțe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Telecomunicații.

Se dau 700 de lei gratuiți de la stat pentru milioane de români! Banii intră pe card în câteva zile

Decizia este una care vizează mai ales pensionarii cu pensii mici, cei care beneficiază de cardurile de energie din cauza veniturilor reduse pe care le au. Mai mult, sumele trebuie folosite până la data de 31 decembrie 2023.

Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei fiecare, și poate fi utilizat pentru plata următoarelor servicii/produse: electricitate, gaz, energie termică în sistem centralizat de termoficare, butelie, lemn de foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire. Aceste ajutoare bănești, care vin în sprijinul oamenilor pentru ca aceștia să își poată achita facturile, se oferă în două tranșe, care valorează câte 700 de lei fiecare.

Vești bune pentru elevi! În anul școlar 2023-2024 trenul va fi 100% gratuit. Care sunt detaliile care apar în Hotărârea de Guvern

Fostul ministrul al Fondurilor Europene, Marcel Boloș, actual ministru al Finanțelor, a vorbit recent despre acest ajutor financiar. Până în prezent, au fost emise și distribuite peste două milioane de carduri de energie destinate românilor vulnerabili și au fost soluționate 17.700 anchete sociale, pentru care sunt emise și distribuite carduri. „Reamintesc faptul că din septembrie vom furniza alți 700 de lei pe cele 2,1 milioane de carduri”, spunea fostul ministru MIPE.

Vouchere energie 2023: Cine sunt beneficiarii acestor sume

Persoanele care sunt vizate pentru aceste vouchere sunt pensionarii care nu au o pensie mai mare de 2000 de lei, pentru a venit în sprijinul acestora și a-i ajuta să își achite facturile. Valoarea totală a banilor primiți este de 1.400 de lei, iar cea de-a doua tranșă se va emite în luna septembrie a acestui an. Banii se vor putea folosi până la sfârșitul acestui an, mai exact până la data de 31 decembrie 2023.

Cu toate că există o sugestie venită din partea reprezentanților Comisiei Europene pentru a se întrerupe acest program, persoanele vulnerabile vor mai primi acești bani și în anul 2024.

Vouchere pentru facturi. Prețurile vor fi plafonate, promisiunea lui Ciolacu

Marcel Ciolacu, actualul premier al României, a transmis că, și în această iarnă, dintre 2023 și 2024, prețurile pentru energiei vor fi plafonate, exact cum s-a întâmplat și anul trecut. „Avem azi un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care asigurăm decontarea unor plăţi pentru furnizorii de energie pentru ca sistemul să fie în continuare perfect funcţional, cum a fost şi anul trecut cu preţuri plafonate”, este declarația făcută de Marcel Ciolacu, potrivit România TV.

De altfel, şi noul ministru al Energiei, şi ministrul de Finanţe au confirmat că subvenţia va fi păstrată şi în anii următori.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației, 114 oameni au murit
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca s-a reorientat către o blonduţă tinerică
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Oana Lis a vrut să se sinucidă. Ce a făcut soția lui Viorel Lis
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi