Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a transmis la solicitarea infofinanciar.ro modalitățile prin care românii care sunt eligibili pentru voucherele de 250 de lei pot fi excluși din program. Conform explicațiilor instituției, listele beneficiarilor sunt actualizate lunar de Ministerul Muncii, iar aceste liste pot suferi modificări de la lună la lună.
Asta înseamnă că dacă ați primit voucherele sociale într-o lună în care veniturile dvs. au fost mai mici decât pragul respectiv, iar luna următoare veniturile dvs. se majorează, asta ar putea duce la pierderea cardului din programul „Sprijin pentru România”.
Întrebări: Ce se întâmplă cu românii care vor câștiga mai mulți bani și nu o să mai fie eligibili în următoarele luni de plata acestor vouchere? Vor continua să le primească sau nu o sa mai fie virați banii pe card? Care o să fie procedura prin care ei vor înapoia cardul către minister?
„Beneficiarii care nu vor mai îndeplini criteriile de eligibilitate (condiția referitoare la venitul maxim lunar) nu vor mai primi sumele programate să fie virate pe carduri în lunile august, octombrie și decembrie 2022. Cardurile vor putea să rămână în posesia beneficiarilor, nefiind necesar ca ele să fie returnate către unitatea emitentă”, a răspuns MIPE.
Totodată, având în vedere aceste aspecte, regula este valabilă și pentru românii care înainte aveau venituri mai mari decât pragul stabilit prin OUG 63/2022 („cele mai afectate categorii principale de populație rămân pensionarii, ale căror venituri au o valoare mai mică de 1.500 lei, persoanele cu dizabilități în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 1.500 lei, precum și familiile cu cel puțin doi copii aflați în întreținere al căror venit este sub 600 lei pe membru de familie, precum și familiile monoparentale al căror venit este sub 600 lei pe membru de familie).
Dacă în luna august, în care se va transmite tranșa a doua a ajutoarelor, adică încă 250 de lei, veniturile dvs. s-au micșorat și ajungeți să fiți eligibili conform criteriilor, veți primi cardul.
Totuși, dacă nu ați primit cardul de la prima tranșă asta nu înseamnă că veți primi și sumele din lunile anterioare. Asta înseamnă că dacă veți deveni eligibili din august, veți primi doar 750 de lei, nu 1.000 de lei, cât valorează toate cele patru tranșe.
„Beneficiarii deveniți eligibili ulterior primei emisiuni de carduri vor primi ajutorul începând cu luna începerii eligibilității. Suma acordată în exemplul dat de este de 750 lei (trei tranșe)”, clarifică reprezentanții MIPE.
Vouchere sociale 2022. Vestea așteptată de milioanele de beneficiari care încă nu le-au primit
Peste două milioane de vouchere sociale (carduri) pe care se încarcă ajutorul de 250 de lei pentru alimente şi mese calde au fost emise până miercuri, urmând ca, până la finalul săptămânii următoare, să fie finalizată emiterea tuturor cardurilor, potrivit Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), relatează Agerpres.
„Până în prezent, au fost emise peste două milioane de carduri, iar până la finalul săptămânii viitoare, toate cardurile vor fi emise. Preconizăm că aceasta va fi şi data la care se va finaliza procesul de distribuţie. O posibilă excepţie ar putea surveni în cazul persoanelor care nu au fost găsite la domiciliu pentru a li se înmâna cardul sau care nu au răspuns avizării reprezentanţilor Companiei Naţionale Poşta Română, însă nu există riscul ca vreunul dintre beneficiarii eligibili să nu primească acest sprijin”, se arată în comunicatul MIPE.
Voucherele în valoare de 250 de lei se încarcă o dată la două luni, până la finalul anului, iar aceste sume sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor. Astfel, dacă tranşa IV este încărcată în decembrie 2022, ea poate fi utilizată până în decembrie 2023.
Atunci când sunt distribuite, cardurile sunt însoţite de scrisori care conţin instrucţiuni de utilizare (inclusiv codul PIN), detalii despre magazinele unde se pot utiliza cardurile şi un număr de telefon pentru cazurile în care sunt probleme.
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepţionale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredinţa tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate.