Pensia va putea fi cerută numai de persoanele care nu au plătit contribuții înainte de anul 1996, scrie presa italiană citată de bugetul.ro. De asemenea, nu trebuie să fi lucrat în anumite domenii, cum ar fi îngrijitoare (badante), menajere, bone şi asistente familiale. Pensionarea nu poate fi făcută la vârsta standard de 67 de ani, ci la 71 de ani. Pentru românii care se află în acest caz, anii lucrați în Italia se vor cumula cu cei din România. Dacă se vor pensiona și au lucrat 5 sau 10 ani, când depun dosarul în țară, li se pune la calcul și această perioadă.
Potrivit datelor transmise de către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, toți românii care au domiciliu în străinătate pot beneficia de pensie, prin Legea nr.263/2010, articolul 111. În prezent, Casa Națională de Pensii Publice are 14 acorduri semnate cu: Albania, Ungaria, Bulgaria, statele din fosta U.R.S.S., Cehoslovacia, Iugoslavia, R.P.D. Coreeana, Franța, Peru, Libia, Algeria, Grecia, Turcia, și Regatul Țărilor de Jos. Italia intră la calcul pentru că este țară din UE.
Actele necesare pentru a solicita pensia sunt cererea de pensionare, documente pentru deschiderea contului bancar, procură specială (dacă solicitarea este făcută printr-un mandatar din România) şi copie după cuponul de pensie (dacă este cazul). Cei care locuiesc în străinătate trebuie să desemneze un reprezentant în România prin procură specială, pentru a gestiona formalitățile de pensionare.
„Pentru cetățenii stabiliți în străinătate, este necesară emiterea unei procuri speciale, prin care să fie desemnată, în calitate de mandatar, o persoană cu domiciliul în România, care urmează a efectua în numele titularului, toate operațiunile legate de stabilirea dreptului la pensie și încasarea pensiei cuvenite”, se arată într-un comunicat de presă transmis de către Ministerul Muncii.