Manifestanții care au mers, joi seara, în Piața Universității au făcut apel la unitate și solidaritate, scandând mesaje anti-sistem, împotriva clasei politice, dar și împotriva BOR.
Jandarmeria a închis segmentul de bulevard dintre Piața Rosetti și Cercul Militar Național, precum și porțiunea dintre Hotel Intercontinental și Piața Unirii, protestatarii ocupând și zona din fața Facultății de Istorie, în dreptul statuilor.
Pe pancartele afișate s-au putut citi mesaje care au ca numitor comun dorința de schimbare a sistemului și mai mulți oameni cer ca președintele Klaus Iohannis să vină în stradă. ”Klaus, strada se consultă în stradă” este scris pe câteva pancarte ale protestatarilor, în timp ce pe altele sunt inscripționate mesaje pro-monarhie.
Totodată, manifestanții fac o paralelă între fenomenul ”Piața Universității – 1990” și ceea ce se întâmplă în prezent. Sunt afișate pancarte precum ”După 25 de ani suntem din nou golani”, iar în Piață s-a putut auzi melodia ”Nopți” (Doamne, vino Doamne — n.r.) cântată de Vali Sterian, un adevărat imn al celor care au protestat timp de 53 de zile, în 1990, în aceeași zonă.
UPDATE 22.00 Oamenii au ieşit în stradă din motive diferite. Unii cer schimbarea clasei politice, eradicarea corupţiei, alţii vor plecarea Patriarhului Daniel. La această oră ar fi aproximativ 17.000 de oameni în Piaţa Universităţii. „Schimbarea începe cu noi”, „A început viitorul, ieşiţi în stradă, lăsaţi televizorul”, „Politica voastră = Bătaie de joc la adresa noastră” sunt doar câteva dintre mesajele afişate pe pancarte de protestatari.
În mulţime sunt foarte mulţi tineri, studenţi, dar şi angajaţi, familii cu copii mici, precum şi persoane de vârsta a treia, printre care foşti revoluţionari.
Oamenii agită steaguri naţionale, suflă în fluiere şi vuvuzele şi poartă pancarte cu mesaje precum: „Vrem un viitor în propria ţară”, „Tată,mamă, îmi iau ţara înapoi”, „România lucrului bine făcut?”, „Eu nu sunt Preafericit şi vreau doar lideri pe merit”.
UPDATE 20.20 La Universitate se scandează „Corupția ucide”, „Nu schimbăm un nume, schimbăm un sistem”, „Nu plecăm acasă, morții nu ne lasă”, „Toate partidele, aceeași mizerie”.
Pe pancartele protestatarilor pot fi văzute mesaje precum „Senatori + deputați = mafioți imunizați”, „DNA fii tare, vrem deratizare”, „Punctul 8 de la Timișoara”. Un mesaj aparte îl afișează o fetiță de circa zece ani, pe pancarta ei putându-se citi „Mor îngerii în spitale, dracii dansează în catedrale”.
Un grup de oameni a solicitat venirea președintelui Klaus Iohannis în Piața Universității. Mulți protestatari spun că se tem de manipulare și de infiltrarea unor agitatori în rândurilor lor.
UPDATE 19.40 Unul dintre grupurile de manifestanţi a venit cu un banner uriaş pe care scria „Jos Iohannis” şi au scandat acest slogan pentru scurt timp. În piaţă a avut loc şi un incident, protestatarii luându-se la ceartă şi chiar lovindu-se. Jandarmii au intervenit şi au calmat spiritele.
UPDATE 19.20 Oamenii cer în continuare plecarea tuturor politicienilor şi scandează „Plecaţi, plecaţi şi nu mai candidaţi!”. Manifestanţii, care blochează tot bulevardul, scandează „Nu daţi afara tinerii din ţară!”, „Hoţii” şi „Corupţia ucide”, „Parlament penal, marş la tribunal!”. Oamenii au cântat Imnul naţional, agită steaguri şi suflă în vuvuzele. Grupurile de protestatari sunt mai neomogene decât în serile trecute, iar îi Piaţa Universităţii şi-au făcut apariţia şi reprezentanţi ai unor diverse asociaţii, precum revoluţionarul Dumitru Dincă. Manifestanţii au mesaje diverse, cerând de la căderea Parlamentului şi până la monarhie sau majorări salariele, însă tema centrală rămâne „Colectiv”.
UPDATE 18.40 Câteva sute de tineri au ieşit din nou în stradă şi la Timişoara. Tinerii au început să se strângă în Piața Operei și discută despre evenimentele petrecute pe tot parcursul zilei – anunțul președintelui Klaus Iohannis că va discuta cu societatea civilă și posibile revendicări. În zonă au apărut și echipaje ale jandarmeriei și poliției. Într-o discuție purtată cu cei din piață, jandarmii au întrebat care este traseul marșului, pentru a putea să li se asigure protecția. „Nu știm, se va vota prin aplauze de către piață. Piața va hotărî”, le-a răspuns un tânăr care arbora tricolorul.
UPDATE 18.30 Câteva sute de protestatari au blocat Bulevardul Nicolae Bălcescu, între fântâile de la Universitate şi Intercontinental. În total, la această oră sunt în jur de 2.000 de persoane în Piaţa Universităţii, unii cu steaguri, alţii cu pancarte.
„Demisiile nu rezolva situatia. Continuam! O tragedie s-a produs din cauza indolentei, iresponsabilitatii si coruptiei. Nu e nici prima, nici ultima oara cand nepasarea si abuzul de putere fac victime. Rabdarea noastra a ajuns la capat. Tristetea si revolta nu ne mai lasa sa inchidem ochii. In momentele de groaznica durere, o parte dintre voi au raspuns prin solidaritate. Celor care au ajutat victimele tragediei vineri seara, celor care muncesc zi si noapte sa salveze vieti si sa aline suferinta, celor care au donat sange sau lucruri si servicii, celor care au informat cu obiectivitate, lor le datoram recunostinta, ei ne redau increderea. Gandurile noastre merg in continuare catre victime, familiile si apropiatii acestora. Sa ii ajutam cum putem chiar daca ajutorul nu va repara raul facut. Societatea noastra are o sansa daca nu vom uita solidaritatea si compasiunea si le vom practica de fiecare data cand avem ocazia. Celor care si-au neglijat responsabilitatile legale, institutionale si morale, lor trebuie sa le cerem socoteala! Altfel vor avea ei grija sa ne intoarca la tacere„, se arata in anuntul postat pe Facebook pentru evenimentul „Tacerea ucide! Vino in strada!”.
La acest eveniment au anuntat ca vopr participa 16.000 de oameni.
Revendicarile protestatarilor sunt urmatoarele:
1. Vrem ancheta rapida, corecta si transparenta in investigarea tragediei! Vrem sa li se comunice cetatenilor rezultatul anchetei.
2. Vrem ca toti cei care au participat la operatiunile de salvare sa poata vorbi liber, fara sa fie amenintati!
3. Vrem revizuirea de urgenta a planurilor de interventie pentru situatii de urgenta, pentru incendii si pentru cutremure, care in Bucuresti ar putea produce zeci de mii de victime! Activitatile comerciale in cladiri neconsolidate si care prezinta risc de prabusire trebuie interzise!
4. Vrem ca toate cluburile, pub-urile, restaurantele din tara care gazduiesc evenimente similare sa fie verificate in regim de urgenta pentru a se asigura ca detin infrastructura necesara in caz de incendiu. Vrem ca utilizarea materialelor fono- si termoizolante care nu sunt ignifuge sa fie interzisa!
5. Vrem minim 10% din PIB pentru sanatate, acest procent fiind media europeana a finantarii pentru acest domeniu!
6. Vrem sa nu se mai inchida spitale, ci, dimpotriva, sa se construiasca altele noi! Vrem ca personalul sa fie bine remunerat si instruit, atat medicii cat si auxiliarii! Vrem demisii la varful Ministerului Sanatatii pentru amanarea darii in folosinta a Unitatii Moderne pentru Arsi de la Spitalul Floreasca!
7. Vrem echipament modern pentru pompieri si pentru toti cei care lucreaza DIRECT pentru salvarea oamenilor! Vrem ca salariile lor sa creasca, iar conditiile lor de lucru sa le fie imbunatatite.
8. Vrem introducerea in programa scolara obligatorie, clasele I-XII, a Educatiei Comunitare, care sa cuprinda instructie de prim ajutor, exercitii pentru situatii de urgenta (cutremure, incendii, inundatii), educatie rutiera si de prevenire a incendiilor!
9. Vrem simplificarea si clarificarea cadrului legislativ privind functionarea spatiilor comerciale, in acest moment plin de lacune, neclaritati si neconcordante. Responsabilitatile trebuie sa fie clare, la fel si sanctiunile.
„Vrem sa nu mai fim mintiti si umiliti de catre cei care au putere politica si administrativa. Nimic nu va mai fi la fel. Ne vedem in strada!”, scrie in anuntul evenimentului.
La ora 18.00, in Piata Constitutiei este anuntat si un protest „Jos Patriarhul Daniel”, organizat de Vocea Tineretului. Circa 4000 de oameni au anuntat ca vor participa.
Peste 35.000 de bucuresteni au iesit in strada, miercuri seara, in a doua zi a protestelor generate de tragedia din Clubul Colectiv. Acestia au marsaluit de la Universitate pana la Palatul Parlamentului si inapoi. Si in marile orase din tara au iesit in strada mii de oameni.