Protecția mediului, a naturii și a climei nu reprezintă o prioritate pentru cetățenii români, potrivit unui nou studiu. 59% dintre respondenți au pus sănătatea pe primul loc, iar 53% au pus educația pe locul doi. Datele din 19 țări analizate în cadrul studiului arată că sănătatea este cea mai importantă problemă, importanța mediului aflându-se pe locul patru. În același timp, numai șapte țări au considerat problemele de mediu o prioritate. Acestea sunt: Canada, Danemarca, Franţa, Italia, Germania, SUA şi Serbia.
Studiul realizat recent și aplicat pe 19 țări (Canada, Cehia, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, România, Serbia, Slovacia, Spania, SUA, Suedia, Turcia și Ungaria) arată că 21% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 39 de ani consideră că problemele de mediu ar trebui să fie o prioritate pentru politicieni. Interesul mai crescut se vede în rândul tinerilor, cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani. Asta s-ar justifica prin intermediul accesului mai rapid la informație, al expunerii mai rapide la dezbateri și prin discuțiile deschise despre mediu.
În același timp, primele trei teme de mediu ca grad de relevanţă numite de către respondenţii din România sunt: starea pădurilor (62%), calitatea şi poluarea aerului (56%), calitatea şi poluarea apei (54%).
„Gradul ridicat de relevanță acordat stării pădurilor nu surprinde. Intensificarea investigațiilor media și a campaniilor activiste împotriva tăierilor ilegale de copaci în ultimul deceniu au făcut din acest subiect o prezență cotidiană în casele românilor. România este singura țară dintre cele 19 în care a fost realizat sondajul SINUS în care „starea pădurilor” se află pe primul loc. Și importanța acordată poluării aerului este una consistentă, având în vedere vizibilitatea campaniilor activiste care semnalează gravitatea fenomenului. Astfel, România se plasează peste media țărilor în care sondajul a abordat acest aspect (56% față de media de 49%)”, se arată în cercetarea de specialitate.
Citește și: Cât costă o zi de grătar în Pădurea Cernica. Se adaugă taxa de acces, parcarea și închirierea grătarului