Ministrul Mediului, Mircea Fechet, afirmă că de la 13% colectare separată, cât înregistra România înainte de implementarea sistemului de garanţie-returnare, în luna august a acestui an aproape 80% dintre recipientele reciclabile au reintrat în sistemul de recuperare şi refolosire.
”Am vrut să ne îndepărtăm puţin de această cifră ruşinoasă, România avea 13% colectare separată şi vreau să vă spun cifra lunii august: 78% din recipientele puse pe piaţă în luna august au fost întoarse în sistemul garanţie-returnare. 78% este o cifră la care vă mărturisesc că eu, personal, nici nu visam”, a declarat Mircea Fechet, luni seară, la TVR Info.
Succesul sistemului ne ferește astfel de amenzi uriașe, deoarece România s-a angajat ca până în 2025 să atingă o rată de reciclare de 65%. În primele opt luni am colectat 1,3 miliarde de ambalaje de pe piață. Consumatorii au returnat 1,3 miliarde de ambalaje. Am vândut reciclatorilor 75.000 de tone de material care s-au întors în sistem și care vor fi utilizate în continuare pentru ambalaje.
El a admis că au existat magazine care ”refuză să participe la acest efort naţional” şi că implicarea unora dintre magazine în sistemul de garanţie-returnare ”e o pacoste”. Fechet a subliniat că urmăreşte situaţia, iar datele arată că în fiecare săptămână apar foarte multe puncte de colectare noi.
Ministrul Mediului consideră că ”România e cu siguranţă mai curată” decât înainte de implementarea sistemului de garanţie – returnare.
WWF – România: 1 din 7 români consideră că deşeurile de plastic din natură au devenit o problemă majoră în România.
Deşeurile din plastic aruncate în natură – în păduri, ape sau pe marginea drumului – sunt considerate una dintre problemele majore de mediu din ţară de către aproape 1 din 7 români, arată datele unui studiu realizat de WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură). 60% dintre români cred că sancţiunile financiare sau legale ar fi cea mai bună măsură împotriva aruncării gunoaielor. 46% spun că i-ar motiva să acţioneze împotriva problemelor de mediu dacă zona în care trăiesc este în pericol. Poluarea generată de plastic reprezintă o povară economică, costurile fiind estimate la 20 de trilioane dolari la nivel global. Potrivit estimărilor, până la finalul anului 2024, vor fi produse 770 de milioane de tone de deşeuri din plastic în întreaga lume.