Românii refuză salarii de 5.000 de lei pe şantierul unei autostrăzi.- oferite de constructorului tronsonului cinci al Autostrăzii Sibiu-Piteşti. Pentru că nu găseşte oameni suficienţi, constructorul tronsonului cinci al Autostrăzii Sibiu-Piteşti apelează la asiatici.
Potrivit datelor furnizate de către Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru „Adevărul”, la ora actuală pe tronsonul cinci al Autostrăzii Sibiu-Piteşti lucrează 626 de persoane, dintre care 47 de naţionalitate străină (asiatici, în special din Vietnam).
Se estimează că până la 1 iulie a.c., pe şantier vor lucra minimum 1.000 de oameni, iar cel puţin 150 dintre aceştia vor fi din Asia.
Reprezentanţii primăriei din comuna argeşană Merişani, locul în care se află şantierul tronsonului cinci din autostrada Sibiu-Piteşti, spun că oamenii din localitate preferă să stea acasă în continuare pe ajutor social, în loc să primească 5.000 de lei salariu.
„Au fost angajaţi destui de la noi din comună. Problema e că sunt şi destui care refuză salariile bune oferite de italieni pe şantier. Am avut destule cazuri de oameni care au preferat să stea acasă în continuare pe un ajutor social de câteva sute de lei, în loc să primească 5.000 de lei salariu. Şi asta în condiţiile în care şantierul e la doar câţiva kilometri de locuinţele unora dintre cei care primesc ajutoare sociale.
E greu cu unii români, s-au obişnuit cu ajutoare sociale şi nu prea îi mai interesează munca. La unii, lenea e atât de mare cum nu vă puteţi imagina… Italienii au pus multe anunţuri de angajare, dar prea puţini sunt interesaţi. Culmea e că au venit mai mulţi oameni din alte judeţe să se angajeze aici pe şantier”, au declarat reprezentanţii Primăriei Merişani.
Tronsonul cinci Curtea de Argeş-Piteşti are o lungime totală de 30,35 kilometri, iar contractul pentru acesta a fost semnat în urmă cu doi ani de compania italiană Astaldi. Valoarea contractului se ridică la suma de 1,7 miliarde de lei fără TVA, din fonduri europene nerambursabile. Dacă nu apar probleme, tronsonul ar trebui finalizat cel târziu în septembrie 2025.
Citeşte şi Salarii de peste 2.000 de euro net pe lună în România. Ce job-uri se plătesc cel mai bine