Cei care rup această plantă riscă o amendă de până la 5.000 de lei. Pe lângă sancțiune, este vital ca turiștii să înțeleagă importanța florei din anumite zone.
România găzduiește multe specii rare de plante, multe dintre aceste fiind și ocrotite de lege. Una dintre ele este Papucul Doamne, denumită Cypipedium calceous, și este o orhidee cu adevărat specială. Ani la rând, aceasra a fost culeasă excesiv din mediul natural, dar în anul 1923, printr-un decret Regal, tăierea acesteia a fost complet interzisă.
Trecătorii sunt adesea ademeneți să o rupă, fără să știe că riscă o amendă de 5.000 de lei sau chiar pedeapsa cu închisoarea. În alți ani se găsea în mai multe zone ale României, dar astăzi se mai întâlnește doar în Munții Apuseni, Făgăraș, Bucegi, în Ceahlău sau în împrejurimile Sucevei.
În afara țării noastre, mai poate fi observată în Europa Centrală. Himalaya subtropicală și India. Această plantă iubește solurile calcaroase, umede și locurilecu mult soare.
Plăpândă, în culori de galben aprins şi roşu închis, cu frunze late şi ovale, Papucul Doamnei uimeşte prin statură: poate atinge chiar şi 80 de centimetri în înălţime. Astfel, floarea nu are cum să treacă neobservată.
Florile ocrotite de lege au un nume speciale, legat de o legendă potrivit căreia Zeița Venus (zeița dragostei și a frumuseții) și-ar fi pierdut pantoful în iarba înaltă din cauza lui Jupiter care se temea că zeița va rămâne pe Pământ de dragul unui cioban din Munții Rarăului care cânta foarte frumos la fluier.
Aceasta a eliberat un fulger uriaș și i-a poruncit Zeiței Venus să se întoarcă în lăcașul zeilor, în Olimp. A lăsat, însă, în urmă, pantoful colorat care a prins în câteva zile. Ciobanul a rămas să îl păzească, iar Venus îi spunea în fiecare seară în vis: „Să nu mişti papucul din locul lui pentru că el se va transforma în cea mai frumoasă floare ce va împodobi văile munţilor voştri”.
Plante ocrotite de lege în România
Există mai multe plante ocortite de lege în România, astfel că acestea nu trebuie rupte din mediul natural, pedepsele fiind destul de aspre. Una dintre acestea este Floarea de Colț, care crește de-a lungul Munților Carpați pe versanți abrupți și pe stânci și este considerată monument al naturii încă din anul 1933.
Laleaua pestriță se află și ea pe lista plantelor ocrotite de lege. Cunoscută și ca „floarea de șah” sau „clopotar”, aceasta înflorește doar 7 zile pe an, în luna mai, și poate fi văzută în Mureș, Banat sau Olt.
Citește și: Planta pe care trebuie neapărat să o ai în casă. Te scapă de umiditate și purifică aerul
Bujorul românesc înflorește la mijlocul lunii mai în Dobrogrea, Moldova, Transilvania sau Oltenia și are culoarea sângelui și un parfum asemănător cu cel al trandafirilor.
Nufărul termal, descoperit la finalul secolului XVIII, înflorește numai în apele calde ale pârâului Pețea, din zona Băilor Felix. Acesta poate fi admirat și într-un habitat artificial din campusul Universității din Oradea.
Garofița Pietrei Craiului s epoate vedea numai în Parcul Național Piatra Craiului și este din ce în ce mai rară.