Proiectul de lege a fost adoptat de Senat miercuri, 21 decembrie. Documentul prevede ca angajatorii să nu mai aibă posibilitatea să își plătească salariații cu bani cash. Totuși, proiectul nu precizează cum va fi făcută plata salariilor, ci doar că nu se mai poate folosi varianta în numerar. Cel mai probabil plata se va face prin bănci, dar în viitor este posibil să apară și alte variante.
„Plățile de natură salarială plătite de angajator, indemnizațiile și alocațiile de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, se efectuează prin mijloace de plată fără numerar”, se precizează în documentul consultat de Avocatnet.ro.
Vor exista și două excepții dacă persoanele în cauză vor face o cerere în acest sens. Cei care pot primi în continuare bani cash sunt pensionarii și consumatorii vulnerabili din punct de vedere financiar. Este vorba de persoanele care au un venit lunar care nu trece de valoarea de 60% din câștigul salarial mediu brut pe economie. Anagajatorii au posibilitatea, în prezent, să facă plata salariilor prin virament bancar în conturile angajaților sau prin numerar.
În plus, proiectul de lege mai presupune ca toți comercianții trebuie să aibă un instrument de plată fără numerar pentru clienții lor. Acest lucru înseamnă că va trebui acceptată plata cu cardul la POS sau plata cu cardul online. Comercianții trebuie să accepte plățile cu cardul numai dacă cifrele afacerii dintr-un an trec peste 50.000 de euro. De la începutul anului viitor, această obligație va fi aplicată tuturor comercianților care au avut încasări anuale de peste 50.000 de lei.
„Persoanele fizice sa juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului, au obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, scrie în proiect. Sunt vizate toate societățile, persoanele fizice autorizate sau întreprinderile individuale ori familiale. „De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar”, potrivit sursei citate.