Ludovic Orban a menţionat, la Realitatea PLUS, că autorităţile au căutat identificarea riscurilor de transmitere a COVID-19 care ar putea apărea în timpul campaniei electorale şi în ziua votului.
„Există deja soluţii. În cursul zilei de mâine vom ajunge la un proiect de ordin comun al Ministerului Sănătăţii, Ministerului de Interne şi preşedintelui AEP, îi vom trimite spre liderii formaţiunilor politice pentru a fi adoptat luni spre marţi”, a spus premierul la Realitatea PLUS.
Şeful Executivului a dezvăluit mai multe reguli sanitare care urmează să fie prezente într-un ghid ce urmează să fie făcut public.
„În campanie, candidaţii şi susţinătorii lor care participă la acţiunile electorale trebuie să poartă mască atunci când distribuie materiale, trebuie să poarte mănuşi sau să dezinfecteze. Adunările publice trebuie organizate în condiţiile în care se organizează evenimentele private, adică 50 de persoane, hai poate 100, vedem la ce număr stabilim, dar cu reguli de distanţare fizică, cu portul măştii”; a menţionat Orban.
Cât despre accesul la vot, Ludovic Orban susţine că „se poate crea un spaţiu de aşteptare în afară astfel încât să intre 4-7 persoane care este numărul maxim de persoane care permite exercitarea dreptului de vot, în condiţiile distanţării”.
„Ne-am gândit ca soluţie ca fiecare când intră să se dezinfecteze ca să nu trebuie să dezinfectezi ştampila după fiecare votant. Şi asta e posibil să dezinfectezi mânerul ştampilei.
Manipularea buletinului de vot. El trebuie dat într-o parte şi alegătorul să-l ia din partea cealaltă, în aşa fel încât să nu atingă buletinul de vot, deşi se poate autoservi, poate să-şi ia buletinul de vot fără niciun fel de problemă”, a menţionat Ludovic Orban.
Premierul a explicat că sunt, însă, probleme cu asigurarea dreptului de vot pentru românii care sunt internaţi în spitale COVID sau dacă nu sunt trataţi în spital, sunt în izolare la domiciliu.
„Ar trebui echipament de protecţie pentru reprezentanţii din Biroul electoral al secţiei de votare care însoţesc urna specială. Un echipament de protecţie stabilit, mai ales în spital. La deplasarea persoanelor aflate în izolare, poate nu e obligatoriu să porţi combinezon. În spital, în schimb, s-ar putea să impunem purtarea combinezonului în timpul exercitării dreptului de vot. Se pot găsi soluţii pentru fiecare situaţie”, a explicat Orban.
Şeful Executivului a precizat că va fi un ordin comun cu regulile de desfăşurare a campaniei electorale şi a dreptului de vot.