Unul din 6 români declară că este mulţumit de nivelul de trai şi de venitul anual. Asta, în condiţiile în care la noi, media anuală a veniturilor este de două mii de euro, faţă de 35 de mii de euro în Luxemburg.
La indicatorul „satisfacţia generală a vieţii“, calculat de Eurostat în toate statele membre ale Uniunii Europene, România are 7,1 puncte dintr-un maximum de zece, cu un procent de 63,75% din populaţie care declară că avem un nivel mediu de satisfacţie, 19,7% îl consideră ridicat, iar 16,7% scăzut. Spre comparaţie, media UE la acest indicator este de 7,1 puncte, cu un maxim de 8 puncte în Danemarca, Finlanda şi Suedia şi un minim de 4,8 puncte în Bulgaria. Cu alte cuvinte, trăim la fel de bine ca majoritatea europenilor din Vest şi nu mult sub cele mai dezvoltate economii.
La capitolul „satisfacţie financiară“ avem un punctaj de 6,2 din zece, în condiţiile în care venitul net echivalat în medie anuală este de 2.315 euro. Media UE la acest capitol este de 6 puncte, cu un minim în Bulgaria de 3,7 şi un maxim în Danemarca şi Suedia de 7,6. Aici se observă cel mai bine discrepanţa majoră dintre percepţia proprie asupra vieţii şi a veniturilor necesare şi cifrele brute; cu 2,315 euro România este pe ultimul loc la venituri în UE, media fiind de 16.101 euro, iar maximul este înregistrat de Luxemburg cu 35.270 euro.
Inclusiv la gradul de satisfacţie faţă de propria locuinţă avem un punctaj foarte mare, de 7,4, faţă de o medie UE de 7,5 puncte, cu un minim de 6 în Bulgaria şi un maxim de 8,4 în Finlanda. Surprinzător deoarece România are un grad de suprapopulare de 49,7%, adică maximul, mult peste media UE de 16,8% minimul fiind regăsit în Cipru, cu 1,4%.