Sărbătoarea dură care urmează după Paște. În tradiția românească, Rusaliile simbolizează una dintre cele mai dure sărbători. Rusaliile sunt niște babe rele, care vin câte trei sau câte șapte și zboară prin văzduh. Acestea se aseamănp cu Ielele și e păcat să lucrezi de ziua lor.
Rusaliile pot îmbolnăvi oamenii, le pot lua mințile și îi pot transforma radical, încât nici ei nu se vor mai recunoaște. Cei luați din căluș se vor îmbolnăvi rapid și doar călușarii îi pot vindeca.
Citește și: Prognoza meteo lunară. Vreme de tricou de Florii 2023, ANM a anunţat temperaturi de vară înainte de Paşte
Rusaliile au loc la 50 de zile de la Paște. Creștinii merg la biserică pentru a se feri de ele, acolo unde duc crenguțe de nuc și de tei, pe care le sfințesc și apoi le pun la icoanele din casă sau la porți și uși, pentru ca necazurile să nu se atingă de gospodăria lor.
Tradiția spune că cine muncește de Rusalii va fi ridicat în slăvile cerului de acestea, după care i se va da drumul pe pământ și va fi schilodit. Îți poți pierde auzul, văzul și poți înnebuni, dacă e să ne luăm după tradițiile populare românești.
Cei ce au fost luați din căluș pot fi vindecați numai de călușari. Aceștia trebuie să facă un ritual ce trebuie să se desfășoare pe o durată oscilantă care cuprinde trei secvențe: Nașterea Călușului, Moartea Călușului și Îngroparea Călușului. Oamenii care nu vor să fie luați de căluș trebuie să poarte la brâu pelin și să mănânce usturoi.
Citește și: Prognoza meteo de Paşte 2023. Ce vreme aduce iepuraşul în aprilie, Accuweather a actualizat hărţile
„Mulţimea superstiţioasă crede că ei au puterea de a izgoni bolile cronice, iar vindecarea se face astfel: după ce bolnavul s-a aşternut la pământ, aceia încep săriturile lor şi, la un anumit loc al cântecului, calcă, unul după altul, de la cap până la picioare, pe cel culcat; în sfârşit, îi sufla la ureche câteva cuvinte anume ticluite şi poruncesc bolii să iasă”, spunea Dimitrie Cantemir, relatează click.ro.