UPDATE. Ministerul Sănătății: Primele măsuri pentru dezvoltarea serviciilor în ambulatoriu în vederea creșterii capacității de testare pentru depistarea virusului SARS-Cov-2
La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat în ședința de marți, 28 decembrie 2021, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.
Conform documentului, medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2.
Aceștia vor achiziționa testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană, care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării.
Medicii de familie, care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms, imediat după efectuarea testării, nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul.
Activitatea de testare se va realiza în cadrul programului de lucru și vor beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.
Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS COV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic.
Acest nou serviciu medical realizat de către medicii de familie se va face în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în condiţiile prevăzute prin ordin al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care se aprobă în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă.
Finanțarea se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.
Românii se vor putea testa gratuit împotriva COVID. Suma de bani alocată este suma dintre prețul testului, echipamentele folosite, dar și manopera.
Românii se vor putea testa gratuit împotriva COVID. Totul se va întâmpla la medicul de familie! Iată tot ce trebuie să știi
Proiectul de lege asigură astfel testarea gratuită a românilor împotriva COVID, în cabinetele medicilor de familie. Medicii vor putea face numai teste rapide antigen din probă nazo-faringiană și se vor putea deplasa și la domiciliul doritorilor.
Românii eligibil testelor gratuite sunt atât cei înscriși pe listele respectivului medic de familie, cât și cei fără medic de familie sau înscrise pe lista altui medic. Testarea se va putea face fie la cabinet, fie la domiciliu, iar cei interesați nu se vor putea testa la intervale mai mici de 48 de ore. Pentru testare nu va fi nevoie de prezentarea cardului de sănătate.
Numărul infecătorilor COVID-19 aproape s-a dublat faţă de ziua precedentă. De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost raportate 24 de decese.
Conform datelor existente la nivelul CNCCI la data de 27 decembrie 2021, ora 10.00, în intervalul de 24 de ore, au fost înregistrate 566 cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, dintre care 19 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.
Până astăzi, 27 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.803.311 cazuri de infectare cu noul coronavirus (COVID – 19), dintre care 10.907 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 2.467. Dintre acestea, 433 sunt internate la ATI. Dintre cei 433 de pacienți internați la ATI, 39 au certificat care atestă vaccinarea.
Citește și: Alexandru Rafila vrea testarea cât mai multor persoane pentru izolarea COVID: Cu cât depistăm mai multe persoane mai rapid, cu atât vom frâna transmiterea
Din totalul pacienților internați, 59 sunt minori, 52 fiind internați în secții și 7 la ATI.
În data de 27 decembrie 2021, conform datelor existente în aplicația alerte.ms, la nivel național există 1.332 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, dintre care, 316 în București.