Noi scumpiri în România, dar și în toate țările membre UE. După valul de scumpiri ale alimentelor de bază, fumătorii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunat pentru țigări.
Uniunea Europeană încearcă să reducă consumul de tutun în rândul cetățenilor UE. Din acest motiv, UE urmează să propună o taxă pentru vaping la nivelul blocului european, într-un efort de a reorganiza impozitarea industriei tutunului.
Modificările aduse legislației, au în vedere creșterea accizei minime a UE la țigări de la 1,80 EUR la 3,60 EUR per pachet de 20 de euro, ceea ce ar crește prețurile în țările din estul Europei, unde pachetele se pot vinde cu preţul de 3 euro.
Țigările electronice, care eliberează nicotină sub formă de vapori, vor fi taxate pentru prima dată la nivelul întregii Uniuni Europene.
Noul regim fiscal va alinia impozitarea noilor produse din tutun, cum ar fi vaping-ul și tutunul încălzit, la cea a țigărilor. Factorii de decizie politică din întreaga lume privesc din ce în ce mai puțin favorabil popularitatea acestor noi produse în rândul tinerilor.
Produsele de vaping mai puternice vor fi supuse unei accize de cel puțin 40%, în timp ce produsele de vaping mai puțin puternice vor fi supuse unei accize de 20%. Produsele din tutun încălzit vor fi, de asemenea, afectate de o acciză de 55%, adică o rată de impozitare de 91 de euro la 1.000 de articole vândute.
De asemenea, accizele la țigări ar crește considerabil în țări precum Austria și Luxemburg, unde prețurile sunt scăzute în raport cu veniturile. Se preconizează că majorarea taxelor pe țigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE, potrivit economedia.ro.
Aceste modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generație fără tutun” până în 2040.
În cadrul Planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătății doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetățenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25% la 20% în 2025 și la mai puțin de 5% până în 2040.
Propunerea Comisiei Europene va trebui să fie aprobată de toate statele membre ale Uniunii Europene.
Citiți și: Austria majorează taxa pe tutun pentru a doua oară în acest an