Economistul Iancu Guda, specialist în educație financiară și managementul riscului de credit, a ajuns la o concluzie deloc încurajatoare: financiar vorbind, românii sunt dependenți de job, de muncă, de salariu.
”Practic, suntem dependenţi de muncă, trăim de la salariu la salariu. Ştiu că nu este de glumit, dar un amic îmi spunea amuzat: problema nu e cât salariu îmi râmăne la final de lună, ci câtă luna îmi rămâne la final de salariu”, consideră el, potrivit observatornews.
Opinia cunoscutului economist este susținută de ultimele cifre ale Institutul Naţional de Statistică, potrivit cărora doar 1 la sută din veniturile unei familii din România provin din randament, adică de pe urma faptului că ne punem banii să lucreze pentru noi, să producă alți bani. ”Deci noi muncim pentru bani 99 la sută şi este păcat, pentru că avem timp limitat şi obosim dacă muncim atât de mult. Mai grav, dacă ne îmbolnăvim, avem un accident sau un deces, familia se prăbuşeste din punct de vedere financiar, deorece scad veniturile. Într-un cuvant, vulnerabilitate”, explică Iancu Guda.
Citește și Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre criptomonede: „Nu vedem cripto-activele ca bani”
Ce e de făcut în aceste condiții? ”Să reducem risipa, să economisim mai mult şi să investim inteligent, astfel încât banii să producă şi mai mulţi bani pentru noi. Să trăim mai bine. Să avem o viaţă mai bună, mai stabilă”, spune Guda, citat de aceeași sursă.
Sfaturile specialistului par simple, însă, nu pentru puțini, deloc ușor de pus în practică, pentru că trebuie îndeplinite mai multe condiții. Iar unul dintre aceste condiții, oricât ar părea de surprinzător, este să ai voință, răbdare și consecvență.
Potrivit lui Iancu Guda, există trei lucruri care, odată aflate despre cineva, indică limpede cum își gestionează banii respectiva persoană. Iar aceste lucruri sunt cum obţine veniturile, pe ce cheltuie banii şi ce face cu economiile.
Iancu Guda are 20 de ani de experienţă în lumea financiară. A fost gazda emisiunii ”Banii în mișcare”, la Digi24, iar din 30 septembrie ”predă” educație financiară la Antena 1.