‘Investitorii din România au un nou instrument financiar ‘vedetă’ – opţiunile binare -, fapt absolut notabil pentru o piaţă în formare, precum este cea locală: la un an de la lansarea acestora aici, peste 25% dintre investitorii noştri şi-au adăugat opţiunile în portofoliu. Românii sunt în continuare ‘ca un burete’ în ceea ce priveşte instruirea şi tranzacţionarea pe pieţele financiare şi sunt extrem de deschişi la tot ceea ce introducem nou ca instrumente financiare’, a arătat directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, Tadeusz Kuropatwinski.
Pe piaţă sunt două mari categorii de opţiuni – vanilla (tradiţionale, mai complexe) şi, respectiv, opţiunile digitale (binare), care sunt mai simple. Opţiunile binare sunt bazate pe principiul ‘totul sau nimic’, adică investitorul va primi în totalitate suma solicitată în cazul în care piaţa evoluează în direcţia estimată de acesta sau va pierde prima plătită (o sumă fixă şi cunoscută) în situaţia contrară.
‘Opţiunile Up&Down sunt unele dintre cele mai simple şi atractive instrumente: au scadenţe de până într-o oră, au o primă (preţul opţiunii) care începe de la doar 10 dolari (în caz de pierdere, aceasta este pierderea maximă), iar randamentul ajunge la 85%. Opţiunile Up&Down sunt potrivite pentru persoanele cu conturi cu o valoare mai redusă, întrucât sumele necesare iniţierii tranzacţiilor sunt mici, precum şi pentru începători, care au un control total asupra sumei investite’, a precizat Lavinia Cristescu, CFA, Equity & Options Business Lines Coordinator.
Opţiunile sunt instrumente derivate, a căror evoluţie depinde cel mai mult de activul suport (valute, mărfuri sau indici). Succesul tranzacţiilor pe opţiuni depinde de respectarea scenariului activului suport pe care l-a estimat investitorul la lansarea unei tranzacţii. Decizia de a face o tranzacţie pe opţiuni (indiferent de felul lor), porneşte de la perspectivele investitorului asupra activului suport (bazate pe analiza tehnică şi/sau fundamentală), precum şi pe sistemul de management al riscului ales de fiecare.
‘Spre deosebire de alte instrumente financiare, o serie de opţiuni oferă varianta limitării clare a unei posibile pierderi încă de la lansarea tranzacţiei şi acestea sunt preferate de români. În această categorie intră, de exemplu, cumpărarea Opţiunilor Vanilla (teoretic sunt posibilităţi nelimitate de câştig, iar potenţiala pierdere – dacă piaţa evoluează altfel decât estimarea – este limitată la prima plătită iniţial), dar mai ales Opţiunile Digitale simple şi Up&Down, unde atât câştigul potenţial, cât şi potenţiala pierdere sunt limitate şi cunoscute de investitor dinainte de a intra în tranzacţie, cu condiţia menţinerii opţiunii până la scadenţă’, a arătat Lavinia Cristescu.
Piaţa opţiunilor s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, datorită nevoii de diversificare a investitorilor; opţiunile se pot integra foarte bine în portofoliul de active financiare al oricărei persoane şi pot contribui la optimizarea acestuia.
‘Investitorii din alte ţări sunt mult mai familiarizaţi cu tranzacţionarea opţiunilor, deoarece aceştia au o experienţă mai mare privind pieţele financiare. În România sunt necesare eforturi mai mari de instruire a populaţiei în ceea ce priveşte acest domeniu, aşa încât organizăm în continuare numeroase workshop-uri gratuite destinate exclusiv tranzacţionării opţiunilor, iar prezentarea acestora este inclusă periodic atât în webinar-ii, cât şi în seminarii; este însă un demers foarte încurajator întrucât românii sunt foarte receptivi şi inteligenţi, învăţând uşor’, a precizat Tadeusz Kuropatwinski.