Românii sunt foarte inventivi. Au găsit o metodă pentru a-și dubla veniturile. Fură saci cu PET-uri pentru a le returna a doua oară

Returnarea de PET-uri pentru a încasa banii din garanție a devenit o îndeletnicire zilnică pentru unii români. Din asta ajung să-și asigure banii necesari pentru traiul de zi cu zi. Iar unii au găsit o metodă pentru a dubla veniturile.
Alina Costache
23 aug. 2024, 12:48
Românii sunt foarte inventivi. Au găsit o metodă pentru a-și dubla veniturile. Fură saci cu PET-uri pentru a le returna a doua oară

Românii au ajuns să fure sacii cu PET-uri pentru a le returna a doua oară.  Garda Naţională de Mediu a dat peste 500 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei, în urma controalelor care au vizat Sistemul de Garanţie Returnare. Una dintre amenzi a fost dată administratorului SGR pentru că nu a asigurat preluarea ambalajelor de la punctele de returnare cu o frecvenţă care să nu perturbe buna funcţionare a comercianţilor.

 

Amenzi de la Garda de Mediu pentru neridicarea sacilor cu PET-uri

Garda Naţională de Mediu a transmis că a desfăşurat, în perioada 5 iulie – 5 august, un control tematic la nivel naţional pentru verificarea implementării şi funcţionării Sistemului de Garanţie Returnare (SGR) la comercianţii care vând produse în ambalaje SGR şi la Administratorul SGR. Au fost făcute 3.647 de controale, în urma cărora au fost aplicate 535 de amenzi, în valoare de 2.768.000 lei.

”În acest context, Garda Naţională de Mediu a realizat 3.647 controale în urma cărora au fost aplicate 535 in valoare de 2.768.000 lei. Dintre acestea, pe palierul SGR au fost aplicate 422 sancţiuni contravenţionale, constând în 293 avertismente şi 129 amenzi în valoare de 1.450.000 lei.

Totodată, pentru nerespectarea condiţiilor din actele de reglementare în domeniul protecţiei mediului şi pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul gestiunii deşeurilor, au fost aplicate 113 sancţiuni contravenţionale, constând în 25 vertismente şi 88 amenzi, în valoare de 1.318.000 lei.

Principalele abateri privind legislaţia specifică SGR care au impus sancționarea comercianților au vizat:

  • obligaţia de a utiliza programul informatic pus la dispoziţie de administratorul SGR, pentru raportarea ambalajelor;
  • obligaţia de a încheia contracte cu Administratorul SGR, în vederea îndeplinirii obligaţiilor ce decurg din HG nr.1074/2021;
  • obligaţia de a organiza puncte de returnare pentru ambalajele SGR;
  • obligaţia de a permite exclusiv administratorului SGR preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare
  • obligaţia de a se înregistra în baza de date gestionată de Administratorul SGR.
  • obligaţia comercianţilor de a ţine evidenţa numărului total al produselor comercializate în ambalaje SGR;

Totodată, pentru că nu a asigurat preluarea ambalajelor SGR de la punctele de returnare cu o frecvenţă şi o manieră care să nu perturbe buna funcţionare a comercianţilor, Administratorul SGR a fost sancţionat cu amendă în valoare de 8.000 lei.

Prin actul de control, au fost impuse și următoarele măsuri în sarcina Administratorului SGR:

  • va gestiona istoricul colectărilor fiecărui punct de preluare, pentru stabilirea frecvenței și a programului de preluare ambalaje SGR, astfel încât să nu fie perturbată, în nici un fel, buna funcționare a comercianților (care are legătură cu sistemul garanție-returnare).
  • va finaliza modulele IT: modulul webshop pentru achiziționarea accesoriilor SGR, registrul ambalajelor SGR, modulul de management al transporturilor și al depozitelor societății, modulul financiar – ERP, modulul de integrare cu alte sisteme (Reverse Vending Machine – RVM, mașini de numărat, sistem logistic, aplicație mobilă logistică, Registrul Comerțului, semnătură calificată, ERP), modulul de aplicații mobile – aplicația de retailer și aplicația de gestiune a depozitelor și modulul de raportare.
  • se va asigura că sunt disponibile sisteme care îi permit să efectueze stocarea temporară în centrele de sortare și numărare, astfel încât să se evite formarea de stocuri în sistem supraaglomerat.
  • va prezenta o procedură însușită de înregistrare și de soluționare a reclamațiilor pentru palierele ce implică: comercianți, producători, transportatori și colaboratori externi ai sistemului de garanție-returnare.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a desfăşurat controale specifice domeniului său de activitate privind respectarea Sistemului de garanție-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile la 261 operatori economici, fiind constatate abateri la 200 dintre aceștia (77%), și au fost aplicate 173 sancţiuni contravenţionale, constând în 90 avertismente şi 83 amenzi contravenţionale, în valoare de 633.000 lei.

Printre neregulile constatate se numără abateri privind modul de indicare a preţurilor, implicit a garanţiei, lipsa informaţiilor pe automat privind modalitatea de returnare a valorii, automate de returnare defecte, refuzul preluării ambalajelor returnate de consumatori.

„Acțiunea de control pe care am desfășurat-o timp de o lună este o radiografie în teren a ceea ce înseamnă implementarea Sistemului de Garanție Returnare si reprezintă o nouă etapă a procesului de îmbunătățire a acestui sistem. În următoarele două luni, Garda Națională de Mediu va monitoriza efectele acestei acțiuni de control și va prezenta datele obținute în vederea optimizării circuitului SGR”, a declarat comisarul general al GNM, dl. Andrei Corlan, la finalul controlului tematic.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Sistemul SGR RetuRo se modifică. Ce se va întâmpla cu sticlele duse la reciclare, au început să apară și containere pentru o nouă categorie de produse
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Ce semnifică punctul luminos verde sau roşu de pe telefonul mobil, de fapt? Mulţi cred că sunt ”ascultaţi”
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Vara anului 2025, una dintre cele mai fierbinți din ultimele decenii. Vești teribile de la meteorologi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Adevărul despre carnea de mici pentru 1 mai. Anunț de ultimă oră de la autorități
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării