Românii sunt mai educați din punct de vedere financiar. Nu-și mai țin banii la saltea și au învățat cum să-și protejeze veniturile

Românii nu-și mai țin banii la saltea. Cele mai recente date arată că aceștia s-au maturizat din punct de vedere fianciar și au învățat să facă investiții corecte.
Filip Stan
15 apr. 2025, 10:06
Românii sunt mai educați din punct de vedere financiar. Nu-și mai țin banii la saltea și au învățat cum să-și protejeze veniturile
Românii nu-și mai țin banii la saltea

În primul trimsestru al anului 2025, românii au cumpărat cu aproximativ 65% mai mult aur decât în aceeași perioadă din 2024. Această tendință vine în contextul în care piața financiară la nivel global este foarte volatilă, fiind influențată pe de o parte și de temerile legate de inflație.

Tavex România, unul dintre cei mai mari comercianți de aur de investiții din Europa de Nord, arată că această creștere este rezultatul unei maturizări a pieței locale, unde tot mai  mulți investitori decid să includă aurul în portofoliile lor.

„Românii au început să înțeleagă că aurul este o investiție de lungă durată, nu doar un activ de refugiu în vremuri de criză. Creșterea semnificativă a prețului aurului din ultimul an a fost un factor esențial în această tendință”, a declarat Victor Dima, managerul Departamentului de Trezorerie Tavex România.

Citește și: Schimbare uriaşă pentru Sistemul Garanţie-Returnare. Veste uriaşă pentru românii din zonele rurale

În aprilie 2025, preșul aurului a cunoscut o volatilitate accentuată, oscilând între un record istoric de 3.163 de dolari pe uncie troy și 2.960 de dolari pe uncie troy, marcând o variație de peste 6% într-un interval de doar o săptămână.

Această instabilitate a fost puternic influențată de declarațiile lui Donald Trump, care a propus o serie de tarife asupra importurilor în Statele Unite pentru a acoperi deficitul bugetar de aproape două trilioane de dolari.

„Piața aurului este extrem de sensibilă la evenimentele geopolitice și la deciziile economice ale marilor puteri.

Discursul agresiv al lui Trump privind taxele vamale și politica monetară a avut un impact considerabil asupra prețului aurului”, arată analiza Tavex România.

România deține în prezent 102,6 tone de aur, reprezentând 9,5% din totalul rezervelor BNR. Strategia băncii centrale este aceea de a asigura lichditatea pieței financiare, în special a pieței valutare. Astfel, BNR a menținut cursul EUR/RON aproape constant, în jurul valorii de 4,97, ceea ce i-a permis să evite fluctuații majore ale monedei naționale.

„Decizia BNR de a nu investi masiv în aur este motivată de necesitatea menținerii stabilității financiare pe termen scurt, dar pe termen lung ar putea limita protecția economiei împotriva inflației”, explică analiza Tavex.

Citește și: Despăgubirile pentru concediere ilegală, impozitate de stat. Cât trebuie să plătească românii după ce îşi obţin dreptatea în instanţă

Creșterea prețului aurului a determinat românii să cumpere mai mult aur de investiții. Totodată, vânzările de aur sub formă de bijuterii au crescut considerabil, cu 170% în primul trimestru din 2025, comparativ cu aceeași perioadă din 2024.

„Românii care vând aur în această perioadă sunt în principal cei care dețin bijuterii, nu investitorii. Aceasta indică o înțelegere mai profundă a aurului ca activ de portofoliu, nu doar ca obiect de valoare sentimentală”, a adăugat Victor Dima.

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
Se pune stop la plata cash? Legea care se pregătește la nivel național. Ce se va întâmpla cu numerarul?
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Cozonacii din supermarket. Te îngrozești dacă le citești eticheta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru proprietarii de locuințe. Va fi obligatoriu, trecut direct în Constituție: E timpul!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți