Tranzacțiile comerciale cu bani cash sunt restricționate de la 1 noiembrie. Cei mai loviți vor fi oamenii de la țară care nu dețin toți carduri. Există situații în care ești obligat să cumperi un porc doar dacă ai card.
„Vrei sa cumperi carne de porc mai mult de 1000 cash, nu poti, daca te duci la magazin si vrei carne de sarbatori nu poti sau daca vinzi porcul nu poti vei fi amendat si te vei trezi cu politia asta e legea de la 1 noiembrie„, spune un român nemulţumit de noile reguli.
Miercuri, 1 noiembrie, au intrat în vigoare o parte din noile măsuri fiscale, printre care și limitarea plăților cash la comercianți.
Persoanele juridice, PFA-uri, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică vor putea efectua operațiuni de încasări și plăți în numerar, în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană.
Limitarea plăţilor cash. METRO, anunţ important pentru clienţi
Altfel zis, o persoană fizică nu poate face o plată mai mare de 1.000 de lei către entități juridice mai sus menționate.
Un porc, în acest moment, de 100 de kilograme se vinde cu 11 lei kilogramul în viu. Astfel, dacă vrei să îți iei un porc mia în firea lui de la o crescătorie trebuie să o faci cu carrdul. Reamitim că 40% dintre români nu au card.
De asemenea, dacă ai o lucrarea de renovare a casei și costă 3.000 lei și o împarți în 3 facturi de 999 lei pe care le plătești cash ești pasibil de amendă.
Noi reguli pentru românii care au porci în curte. Risc mare să rămână fără caltaboş şi cârnaţi de Crăciun dacă lipseşte tăviţa cu dezinfectant la coteţ
Care sunt noile plafoane
Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
Noile plafoane de plată și încasare cash:
Amendă este de 25% din suma încasată/plătită care depășește plafonul permis la care se adaugă o amendă de la 15.000 la20.000 de lei.
Ce spune legea
(2) Sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.
Dana Budeanu: „Cash-ul e sfânt, e Dumnezeu. Nimeni nu vă ia cash-ul, asta este o harneală!”
(3) Sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) pot achita facturile cu valori care depășesc plafonul de 1.000 lei, către furnizorii de bunuri și servicii, respectiv de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 1.000 lei/2.000 lei în numerar, suma care depășește acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.”
2. Articolul 4 se modifică și va avea următorul cuprins:
”(1) Operațiunile de încasări și plăți în numerar efectuate între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) și persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări ori achiziții de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de
creanțe sau alte drepturi și primiri ori restituiri de împrumuturi sau alte finanțări se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Sunt interzise plățile și încasările fragmentate în numerar către/de la o persoană, pentru tranzacțiile mai mari de 5.000 lei, până la data de 31 decembrie 2024 și 2.500 lei, începând cu data de 1 ianuarie 2025.
Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor prevăzute la art. 1 alin. (1) nu pot depăşi, la sfârşitul fiecărei zile, plafonul de 50.000 lei.