Românii trebuie să știe asta. Dacă veți călători în interes personal într-o țară cu număr ridicat de îmbolnăviri cu COVID și nu îndepliniți condițiile privind exceptarea carantinei, veți primi din partea reprezentantului direcției de sănătate publică (DSP) de la frontieră/aeroport o decizie de carantinare pe baza căreia veți putea solicita medicului de familie un concediu medical de carantină, scrie avocatnet.ro
Din cele 14 zile de carantină pentru coronavirus din concediul medical statul va plăti doar cinci, restul nu.
Carantina este obligatorie la întoarcerea în România pentru cei ce revin din țări aflate pe lista statelor galbene sau roșii dacă nu s-au vaccinat, nu au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau nu prezintă un rezultat negativ al unui test PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte pe intrarea pe teritoriu.
Salariații care vor primi un astfel de concediu medical de carantină, dacă s-au întors din vacanță, vor primi indemnizație medicală doar cinci zile din partea angajatorului, pentru că doar atât se va putea deconta din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) spun că, pentru restul de 9 zile din acest tip de concediu de carantină, angajatorul nu va avea obligația să plătească această indemnizație.
Dan Năstase, consilier juridic specializat pe domeniul relațiilor de muncă:
-Pe baza certificatului eliberat de DSP, vor fi motivate absențele salariatului, deci se procedează la fel ca în situațiile în care salariatul nu îndeplinește condițiile privind stagiul minim de cotizare, fiind oarecum comparabile.
–Angajatorul poate plăti salariatului indemnizația de concediu medical și pentru restul de 9 zile neacoperite, dar nu o va deconta din fondul de asigurări.
Articolul integral, pe avocatnet.ro
Citește și: Carantină în județul Sibiu. Localitatea în care se impun noi restricții, după ce rata a depășit 10 la mie