Românii utilizează internetul fix de acasă pentru ştiri şi discuţii cu prietenii pe reţelele de socializare

Majoritatea utilizatorilor de internet fix din România (90%) folosește internetul de acasă cu scopul de a se informa, în timp ce peste trei sferturi dintre aceștia (77%) accesează rețelele de socializare, reiese dintr-un studiu de piață realizat de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) și dat publicității luni.
Iulian Tudor
14 sept. 2015, 11:58
Românii utilizează internetul fix de acasă pentru ştiri şi discuţii cu prietenii pe reţelele de socializare

Potrivit sursei citate, în afară de nevoia de informare, utilizatorii din România accesează internetul fix de acasă pentru comunicare, 75% dintre respondenți comunicând cu familia sau prietenii prin mesageria instant, iar 71% dintre aceștia prin schimbul de e-mail-uri, informează Agerpres. 

De asemenea, activitățile recreative reprezintă a treia categorie între interesele utilizatorilor de internet fix de acasă, după cum arată 61% dintre respondenți care urmăresc online programe TV, clipuri video sau filme, dar și 52% dintre cei chestionați care declară că accesează internetul fix de acasă pentru a juca jocuri online.

Citeşte şi Studiul care le dă de gândit angajatorilor. Vezi când trebuie să începi munca pentru a da randament

Pe de altă parte, studiul arată că mai puțini români folosesc de acasă internetul fix pentru a face cumpărături online (39%), precum și pentru a face tranzacții bancare sau pentru a plăti facturi prin Internet Banking (22%).

În ceea ce privește frecvența de utilizare, un român folosește internetul fix de acasă în medie 24 de zile pe lună, în timp ce 74% dintre cei chestionați îl accesează zilnic sau aproape zilnic (90% în cazul tinerilor între 16-24 ani), iar 16% declară că îl folosesc de 2-3 ori pe săptămână și numai 4% o dată pe săptămână.

Studiul ANCOM relevă, totodată, faptul că internetul fix este accesat de acasă de obicei de pe un computer personal: 72% dintre români se conectează de pe calculator/desktop, 61% de pe laptop/netbook, în timp ce 43% accesează acest serviciu de pe smartphone și 32% de pe tabletă. Un alt dispozitiv prin intermediul căruia utilizatorii casnici au început să acceseze internetul este reprezentat de aparatele de tip Smart TV, utilizate în 9% dintre gospodării.

La capitolul tipului de conexiune la internet, principalul criteriu de care utilizatorii țin cont este cel financiar, pentru 66% dintre români fiind important prețul abonamentului, pentru 62% dintre ei contează stabilitatea conexiunii, iar pentru 48% vitezele maxime de transfer oferite de către furnizor.

Citeşte şi Peste 50% dintre români îşi rezervă vacanţa online. Cât timp petrec românii în CONCEDIU

Cercetarea de piață despre utilizarea de acasă a serviciilor de internet fix în rândul populației României a fost realizată pentru ANCOM de Mercury Research și a fost folosit de Autoritate în analizele de piață derulate cu scopul de a evalua nivelul de concurență pe piața cu amănuntul a serviciilor de acces la internet în bandă largă la puncte fixe.

Colectarea datelor s-a realizat în perioada octombrie — noiembrie 2014, fiind chestionate 1.469 de persoane care au și folosesc conexiune de internet acasă, reprezentativ la nivel național pentru populația cu vârsta de peste 16 ani. Marja de eroare este de +/-2.6%, la un nivel de încredere de 95%.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
România a pierdut cea mai mare actriță. A fost amazoana filmului românesc. O frumusețe fără egal
Playtech.ro
Cât timp trebuie încălzit motorul mașinii când e ger afară. Sfatul lui Titi Aur pentru toți șoferii: “Atenție, uzurile sunt foarte mari”
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Cea mai mare notă de la Bamboo: 104.000 de euro. Ce făcea Joshua Castellano
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Rezultate alegeri Germania: Friedrich Merz devine noul cancelar al Germaniei. CDU/CSU au câștigat scrutinul, potrivit rezultatelor provizorii
Cancan.ro
EL e șoferul de 19 ani care a ucis-o pe Diana, din Câmpia Turzii? Făcea liniuțe pe șosea cu doi tineri în mașină
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Liderii UE omagiază sacrificiul Ucrainei și reafirmă sprijinul continuu
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui TRAIAN BĂSESCU când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!