Românii vor avea salarii mai mari. Veşti bune de la Comisia Europeană

Europarlamentarii din Comisia pentru muncă (EMPL) au aprobat un proiect legislative cu privire la modul de calcul al salariul minim pe economie pentru toate statele membre UE, inclusiv pentru România.
Filip Stan
14 nov. 2021, 10:38
Românii vor avea salarii mai mari.  Veşti bune de la Comisia Europeană

Românii vor avea salarii mai mari, potrivit unui proiect de lege care stabileşte modul de calcul al salariului minim pe economie în toate statele membre UE.

Salarii mai mari în România. Veşti bune pentru români

Comisia de ocupare a forței de muncă (EMPL) a aprobat propunerea Comisiei Europene de directivă privind „un salariu minim adecvat în Uniunea Europeană”. Raportul trebuie să ajungă și pe masa din plenul Parlamentului European.

Citeşte şi Rareş Bogdan, despre majorarea pensiilor, salariilor şi alocaţiilor, propusă de PSD: Impactul bugetar este undeva la 26 de miliarde, astăzi nu există aceşti bani!

Proiectul legislative aprobat de europarlamentari nu prevede un salariu minim pe economie pentru toate statele membre UE, însă propune unele criterii care trebuiesc respectate de fiecare țară în parte atunci când stabilește un salariu minim pe economie.

Potrivit textului adoptat de Comisia EMPL din Parlamentul European, proiectul prevede că „nivelul recunoscut internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul mediu net, poate ajuta la orientarea evaluării gradului de adecvare a salariului minim în relație cu nivelul brut al salariilor”.

„Statele membre vor evalua și raporta asupra gradului de adecvare a salariilor minime statutare și vor putea folosi valori indicative de referință pentru a-și orienta evaluarea gradului de adecvare a salariului minim statutar în relație cu nivelul general al salariilor brute, cum ar fi acele niveluri folosite în mod obișnuit în plan internațional, de 60% din salariul median brut și 50% din salariul minim brut. Aproape toate statele membre UE care au salariu minim statutar (cum este și România – n.r.) se situează sub acest nivel” – se arată într-un amendament de compromis din Comisia de muncă a PE, potrivit EVZ.

Care sunt criteriile anunţate de Comisia Europeană

Coșul național de bunuri și servicii „la prețuri reale” este unui dintre criteriile de care ţine cont Comisia Europeană pentru stabilirea salariului minim. Potrivit unui amendament, acest coș ar trebui să cuprindă costurile cu cazarea adecvată, mâncare sănătoasă, îmbrăcăminte, mijloace de comunicare, transport și energie sustenabile, îngrijire personală, îngrijire medicală și medicamente, îngrijirea copilului, resurse pentru participare în societate, sport, activități culturale și educaționale, asigurări și economii pentru situații neprevăzute.

Aici ar mai intra și TVA-ul la aceste produse și servicii.

De asemenea,  nu sunt deductibile din salariul minim indemnizații precum cele de cazare a muncitorilor.

Viitoarea directivă ar urma să se aplice tuturor lucrătorilor, indiferent dacă sunt în sectorul public sau la firme private, inclusiv celor care lucrează prin intermediul platformelor digitale (cum sunt cele de livrări de exemplu), lucrătorilor casnici, ucenicilor, stagiarilor, lucrătorilor  fictiv-independenți etc.

O altă prevedere spune că statele membre UE vor trebui să ia măsuri pentru actualizarea salariului minim cel puțin o dată pe an, pentru a menține gradul de adecvare și corectitudinea remunerației.

Proiectul va fi supus unor negocieri de durată cu Consiliul EU, din care fac parte miniștrii statelor membre. Abia apoi, fiecare țară trebuie să adopte legi naționale pentru a include aceste prevederi în legislația internă.

Conform datelor oficiale de la Ministerul Muncii, în România 1.290.000 de salariați primesc salariul minim brut în valoare de 2.300.

Citeşte şi Veşti bune pentru profesori. Cresc salariile cu 16 la sută

DailyBusiness
Cea mai căutată meserie. Salariul este 10.000 de lei!
Spynews
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Evită alimentele care conțin acest ingredient. Se găsește în multe produse de post, dar nutriționiștii spun că nu este bun pentru organism
Capital.ro
Cerere nebună în căsătorie pentru Teo Trandafir: „Mi-a pus banii pe piept. Erau atât de grei!”
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Contribuțiile pensionarilor nu mai sunt recunoscute integral!
Adevarul
Presupușii criminali ai milionarului din Arad s-au îmbogățit peste noapte după îndeplinirea misiunii
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Silviu Prigoană a fost deja îngropat pe ascuns! Cine a participat la înmormântarea care a avut loc în mare secret: „Ceremonia s-a desfășurat...”
Spynews
EXCLUSIV. Reacția rudelor lui Silviu Prigoană, după ce au aflat din presă că acesta a fost înmormântat pe ascuns, doar în prezența celor 4 copii!
Evz.ro
Alt copil lăsat să moară la spital! Scandalul din Sistemul de Sănătate ia amploare
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
kanald.ro
Românii care vor primi a doua pensie în luna decembrie 2024. Anunțul făcut de Casa Națională de Pensii
Cancan.ro
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. Durere de nestins după moartea sa: Ne rămân amintirile
StirileBZI
Românii plătesc din noiembrie o nouă taxă! Este deja inclusă în facturi și nu o poți evita
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
stirilekanald.ro
Mihaela Prigoană rupe tăcerea. Adevărul despre...
substantial.ro
Viktor Orban solicită regândirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei
MediaFlux
PARTIDUL care CÂȘTIGĂ ALEGERILE PARLAMENTARE. Dispută acerbă pentru podium
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
DHS va fabrica mașini electrice la Deva