Românii vor fi obligaţi să separe gunoiul. Tanczos Barna: „Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație”. Taxa de salubritate ar putea creşte pentru necolectarea selectivă a deşeurilor

Parlamentul a modificat legislația în ceea ce privește colectarea deșeurilor în România. Fiecare primărie va trebui să modifice modul în care se colectează gunoiul. De asemenea, primăriile au termen până la ianuarie 2025 să monteze insule ecologice digitalizate care să permită colectarea separată a deșeurilor.
Alina Costache
30 nov. 2022, 14:38
Românii vor fi obligaţi să separe gunoiul. Tanczos Barna:

Ministerul Mediului a lansat campania națională “Reciclăm în România”, care are un buget de 10 milioane de lei și va fi derulată împreună cu Administrația Fondului pentru Mediu începând din 1 decembrie în online și din 15 decembrie pe toate celelalte medii sub sloganul “Unele lucruri merg mai bine separate. La fel și deșeurile. Colectează separat!”.

Obiectivul principal este responsabilizarea populaţiei cu privire la colectarea selectivă a gunoiului, respectiv la reciclare în condiţiile în care 95% dintre români cunosc conceptul de colectare selectivă, dar numai un procent de 13% din aceștia o practică.

 

Românii vor fi obligaţi să separe gunoiul. Tanczos Barna: „Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație”

„Mesajul principal este unul de responsabilitate. Fără să fim uniți în jurul acestui obiectiv, de a crește gradul de colectare separată și gestionare eficientă a deșeurilor, nu vom putea mișca nimic. Responsabilitatea este mai ușor de aruncat decât deșeurile. Dar dacă suntem cinstiți cu noi înșine și știm că avem o problemă, numai atunci putem începe să o rezolvăm. Ne propunem ca atât reciclarea per ansamblu, cât și scopul bine definit al campaniei, colectarea separată, să devină, împreună, un subiect despre care să se scrie”, a declarat ministrul Mediului Tánczos Barna.

Campania își propune să schimbe comportamentul astfel încât separarea deșeurilor să devină un demers firesc în majoritatea familiilor din România.

„Să fie un reflex, dobândit, de fiecare generație. De la cei mici, la seniori. De la cei cu studii superioare sau medii la cei fără. Vrem să derulăm o campanie vie, cu personaje reprezentative în care cetățenii să se regăsească. O campanie vizibilă atât prin mediile în care va fi difuzată, TV, on-line, sau panotaj stradal, cât și prin articolele de presă”, a mai adăugat ministrul.

„Suntem conștienți că pentru a determina schimbări de percepții și comportamente ai nevoie nu de un an de campanie, ci de 5 sau de 10 ani. Într-un an, după ce vom măsura, vom vedea cum și cu cât a crescut gradul de informare al cetățenilor cu privire la colectarea selectivă și dacă s-a modificat și gradul efectiv de colectare selectivă și reciclare. Dar cea mai mare așteptare este legată de informare și educare – oamenii să aibă informațiile corecte despre ce înseamnă pentru mediu și pentru comunitate să colectezi separat. Și să nu uite că este obligatoriu să colecteze separat, conform legii”, a mai subliniat Tánczos Barna.

Campania Ministerului Mediului porneşte pe fondul modificării legislaţiei în sensul că fiecare primărie din România va trebui să monteze insule ecologice digitalizate pentru următoarele fluxuri de deşeuri colectate separat: deşeuri de hârtie şi carton, deşeuri de plastic şi metal, deşeuri de sticlă, deşeuri biodegradabile, deşeuri reziduale. Se va merge pe principiul „plăteşte pentru cât arunci”, iar cele mai mari taxe vor fi plătite de cei care nu colestează selectiv.

În septembrie, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat prima sesiune de atragere de fonduri pentru construirea de insule ecologice digitalizate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Alocarea financiară este de 260 milioane euro, împărţită astfel:

  • 48 milioane euro pentru insule supraterane încasetate cu containere de 1,1 metri cubi (aproximativ 4.814 insule ecologice digitalizate)
  • 43 milioane euro pentru insule supraterane cu containere individuale (aproximativ 7.564 insule ecologice digitalizate)
  • 68,8 milioane euro pentru insule subterane cu containere individuale (aproximativ 1.376 insule ecologice digitalizate).

„Finanţăm integral realizarea acestor insule. Oferim şi posibilitatea instalării unor insule ecologice digitalizate îngropate, subterane, care funcţionează foarte bine în zone de turism, în centrul oraşului, unde nu există loc sau nu este estetic să fie amplasate celelalte tipuri de containere. Cheltuielile eligibile pentru unităţile administrativ-teritoriale sunt cele legate de achiziţia insulelor ecologice, cele de informare, pentru a pregăti populaţia cum să le utilizeze, precum şi punerea în funcţiune a containerelor, împreună cu sistemele de citire a informaţiilor de pe card, baza de date, instalarea acestor sisteme”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

DailyBusiness
Pensie record în România! Un român încasează peste 108.000 de lei pe lună doar din contributivitate!
Spynews
Cum comunică Ozana Barabancea cu părinții ei decedați. Ce face jurata Te cunosc de undeva de fiecare dată când merge la mormânt: „Îi bag în ședință”
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Animalul pe care românii îl cresc cu drag, dar care ajunge pe mesele străinilor. Zeci de mii tone au mers la export anul trecut
Capital.ro
Călin Georgescu e demolat. Verdictul la care nu se gândea niciodată: Praf ne-am făcut
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Adevarul
Misterul bombelor atomice pierdute prin oceane. O singură astfel de armă are un randament de 3.8 megatone
wowbiz.ro
Monalisa Liuba, afacerista de 35 de ani care a murit într-un salon din Chișinău, condusă pe ultimul drum! O cunoscută interpretă de muzică populară a dat detalii despre înmormântarea tinerei. Nici acum nu-i vine să creadă ce s-a întâmplat: „N-ai cum...”
Spynews
De ce să nu mai arunci coaja de la fructe și legume. Cum poate fi folosită
Spynews
O influenceriță din România a izbucnit în lacrimi după ce a fost acuzată că a slăbit cu medicamente de diabet și nu mâncând sănătos / VIDEO
Evz.ro
Marina Almășan, carte despre Georgică Cornu. Cum a luat decizia
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna februarie 2025! Copiii își primesc sumele mai devreme
Cancan.ro
Ce avere are Laura Vicol? Suma colosală pe care o deține în bijuterii și ceasuri
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Călin Georgescu nu va fi lăsat să candideze! Decizia CCR pe care o așteaptă toată România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Breaking news despre banii românilor!
substantial.ro
Biletele pentru meciul România-San Marino se pun în vânzare vineri
MediaFlux
PACEA din Ucraina! ZELENSKI a dat VESTEA! Pregătit pentru discuții directe cu PUTIN
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol