România și Bulgaria sunt cele mai vulnerabile țări europene în ceea ce privește securitatea energetică pe timpul iernii. Principalul motiv este că Transgaz, care este transportatorul național de gaze, nu și-a asigurat până acum importul de gaze rusești prin Ucraina.
Pentru a se asigura acest transport de gaze trebuie ca Rusia şi Ucraina să cadă la un nou acord de tranzit până la finalul acestui an, lucru puţin probabil din cauza tensiunilor dintre cele două ţări.
Anunţ important al RADET BUCUREŞTI! Când se dă drumul la căldură
„E adevarat ca m-as fi bucurat sa fim mai bine pregititi pentru iarna, mai ales pe ceea ce inseamna constituirea nivelului maxim de stocare la gaz natural. Ucraneienii au si ei un deficit. Este de vazut cum va evolua temperatura iarna, cum va evolua extractia din capacitatile de inmagazinare si cum va evolua consumul”, este de părere Răzvan Nicolescu, fostul ministru al Energiei.
Soluția ar fi să cumpărăm din altă parte. Numai că importurile din Ungaria sunt aproape de capacitate maximă, în condițiile în care doar în primele șase luni ale acestui an importurile au crescut cu peste 50 la sută.
De altfel, chiar și Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a atras atenția în vară că la iarnă este posibil să nu poată fi alimentaţi toţi consumatorii de gaze din România, având în vedere că există suspiciuni ca fluxul de gaze din import prin Ucraina să fie redus.
„Având în vedere că pentru iarna 2019-2020 sunt suspiciuni rezonabile ca furnizarea gazelor naturale pe direcţia Ucraina să fie redusă, există riscul neasigurării cu gaze naturale pentru toţi consumatorii, motivat de asemenea de capacitatea redusă a celorlalte puncte de interconectare. În aceste condiţii, ar putea fi necesară întreruperea unor categorii de consumatori şi trecerea unor grupuri termoenergetice la funcţionarea pe păcură”, se arată într-un document postat pe site-ul ANRE.
Aceasta este pentru prima dată când autorităţile din România vorbesc de pericolul ca importurile de gaze să fie periclitate de faptul că acordurile între Rusia şi Ucraina pentru tranzitul de gaze încetează la 31 decembrie 2019.
Până acum, Transgaz afirma, în documentele publice, că partea română nu a primit nicio informare cu privire la fluxul de gaze din Rusia via Ucraina.