Românii vor obţine tot mai greu credite, s-a ajuns la cel mai lent ritm de creditare din ultimii trei ani

Noi restrictii la creditare, băncile au majorat din nou dobânzile de frica războiului din Israel. Pe de altă parte nici oamenii nu se mai înghesuie să facă imprumuturi la bănci.
Filip Stan
26 oct. 2023, 10:36
Românii vor obţine tot mai greu credite, s-a ajuns la cel mai lent ritm de creditare din ultimii trei ani
Veste teribilă pentru românii cu credite ipotecare cu dobândă IRCC. Ratele cresc cu încă 250-270 de lei din ianuarie

Ritmul de creștere anual al creditării  a ajuns, în luna septembrie,  la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, conform datelor BNR. În plus, apar noi restrictii la creditare, băncile au majorat din nou dobânzile de frica războiului din Israel. Pe de altă parte nici oamenii nu se mai înghesuie să facă imprumuturi la bănci.

Băncile din zona euro au înăsprit şi mai mult standardele de creditare în trimestrul trei din 2023, în urma majorării dobânzilor şi a înrăutăţirii perspectivelor economice, arată datele unui studiu publicat de Banca Centrală Europeană. Resrictii s-au pus la criteriile de aprobare pentru împrumuturile acordate firmelor dar standarde mai stricte au fost de asemenea impuse pentru creditele ipotecare şi alte credite de consum.

Banca centrală consideră că această inăsprire vine pe fondul riscului ridicat din zona economica, și a nivelului redus al lichiditatilor de care dispun bancile. Desigur, bancile incearca sa si asume un risc scazut atunci cand acorda un credit si tocmai de aceea il verifica la sange pe cel care face imprumutul Pe de alta parte insa nici oamenii nu vor să mai facă imprumuturi fie că vorbim de persoane fizice sau firme, cererea de credite în rândul firmelor şi gospodăriilor continuă să scadă „semnificativ”, depăşind chiar previziunile BCE.

Luna trecută, Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a dobânzii de referinţă, cea de-a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârşitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare.

Două mari bănci din România fuzionează. Clienţii cu credite sunt îngrijoraţi
Băncile strâng și mai tare robinetul creditelor. Șanse mai mari pentru un împrumut abia pe final de 2025, spun analiști citaţi de  Economica.net

Ritmul de creștere anual al creditării  a ajuns, în luna septembrie,  la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, conform datelor BNR. Cu toate acestea, analiștii Băncii Transilvania văd posibil un ritm anual de creștere al creditării de 7,2% în 2023, urmând ca în 2024 ritmul crediteleor neguvernamentale să decelereze la 7%. Abia din 2025% ritmul este posibil să se întețească, estimează sursa citată.

”Datele Băncii Naționale a României (BNR) indică accelerarea ritmului lunar al creditării la 0,6% în septembrie, la nivelul record de 381,2 miliarde lei. Dinamica anuală a decelerat la 4,5% (minimul din octombrie 2020), pe fondul nivelului ridicat al costurilor de finanțare și deteriorării climatului din sfera economiei reale”, arată analiza Băncii Transilvania.

Între decembrie 2022 și septembrie 2023 creditarea populației și creditul acordat companiilor au urcat cu 0,8%, respectiv 8,4%. Conform prognozelor revizuite ale Băncii Transilvania, creditul neguvernamental ar putea crește cu rate medii anuale de 7,2% în 2023, 7,0% în 2024, respectiv 8,5% în 2025.

Pe de altă parte, statisticile băncii centrale indică majorarea soldului depozitelor neguvernamentale cu ritmuri în accelerare în septembrie (2,7% lună/lună și 11,4% an/an, la 547,9 miliarde lei – maxim istoric), evoluție susținută de nivelul ridicat al ratelor nominale de dobândă și incertitudinilor.

Între decembrie 2022 și septembrie 2023 depozitele populației și depozitele companiilor s-au majorat cu 6,5%, respectiv 7,2%. În scenariul revizuit al Băncii Transilvania depozitele neguvernamentale ar putea urca cu dinamici medii anuale de 10,3% în 2023, 10,9% în 2024, respectiv 10,7% în 2025.

Prin urmare, raportul credite-depozite s-a redus de la 71,0% în august la 69,6% în septembrie (minimul din februarie 2022). Banca Transilvania previzionează diminuarea acestui raport până la 64,1% la sfârșitul anului 2025.

Potrivit BNR, soldul creditului neguvernamental acordat de instituțiile de credit a crescut în luna septembrie 2023 cu 0,6 la sută față de august 2023 (-0,2 la sută în termeni reali), până la nivelul de 381 162,4 milioane lei. Creditul în lei, cu o pondere de 68,1 la sută în volumul total al creditului neguvernamental, s-a majorat cu 0,5 la sută, iar creditul în valută exprimat în lei, cu o pondere de 31,9 la sută în totalul creditului neguvernamental, a crescut cu 1,0 la sută (0,4 la sută, în cazul exprimării indicatorului în euro).

Citeşte şi: Un braşovean a rămas fără 40.000 de euro din contul Revolut. ANAF anunţă mii de popriri pe cardurule Revolut

Comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 4,5 la sută (-4,0 la sută în termeni reali), pe seama majorării cu 0,7 la sută a componentei în lei (-7,5 la sută în termeni reali) și cu 13,6 la sută a componentei în valută exprimată în lei (13,0 la sută în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au crescut în luna septembrie 2023 cu 2,7 la sută față de luna anterioară, până la nivelul de 547 934,3 milioane lei, iar față de aceeași perioadă a anului anterior s-au majorat cu 11,4 la sută (2,4 la sută în termeni reali). Depozitele în lei ale rezidenților, cu o pondere de 68,8 la sută în totalul depozitelor clienților neguvernamentali, au crescut cu 3,9 la sută față de luna august 2023, până la 376 741,7 milioane lei. Comparativ cu luna septembrie 2022, acestea s-au majorat cu 21,0 la sută (11,2 la sută în termeni reali).

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Motivul pentru care nu trebuie să bei cafea sau ceai în avion. Te vei gândi de două ori înainte să mai faci asta
Capital.ro
Interzis pentru șoferii care fac ITP-ul. Primești pe loc două amenzi, una peste alta. Legea nu permite
Playtech.ro
Bancul Zilei. Bubulina și Bulă se pregătesc de noaptea nunții: ”Fii tandru și...”
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Uniformele, obligatorii în școli. Propunerea îi revoltă pe părinți: „Va ieși scandal”
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Fel de mâncare tradițional popular mortal. În fiecare an mor aproximativ 20.000 de oameni
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Ultimele mesaje ale Dianei, înainte să fie ucisă cu toporul de soțul ei! Ce a făcut fix în ziua tragediei
Cancan.ro
Florin Salam a întrecut orice limită! După ce şi-a pierdut nevasta şi copiii, s-a aflat şi ce i-a făcut lui Tzancă Uraganu
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Tu știai că e ilegal? Activitatea pe care mulți români o practică, dar nu știu că pot risca sancțiuni drastice
Capital.ro
Apare TAXA pe carbon. E un acord istoric. Cine o va plăti
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Breaking news! E vorba despre soțul doctoriței Marina Gavril
substantial.ro
George Simion: „România trebuie să aibă o Armată profesionistă, altfel vom fi ocupați în 2 zile”
MediaFlux
LOVITURĂ pentru PENSIONARI! NU se dau BANI ÎN PLUS
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!