Mai mult decât atât, în România majoritatea cabinetelor medicale sunt mici, în scara blocurilor, iar noile măsuri le-ar putea închide. Potrivit Institutului Național de Statistică, în România există 15.100 de cabinete stomatologice, toți aflându-se în șomaj tehnic, conform Libertatea.
„Când faptul că vom intra în pandemie a devenit o certitudine, adică de pe la începutul lunii martie, tratamentele pacienților au fost adaptate astfel încât să fie stabile pentru o anumită perioadă de timp, însă această perioadă de timp este de aproximativ 30-45 de zile, după care, în lipsa unei reintervenții, ei vor deveni pacienți cu probleme de urgență stomatologică”, explică medicul stomatolog Luciana Popa.
Medicul stomatolog susține că își face griji de ce se va întâmpla cu pacienții cabinetelor, dar și despre modul de lucru după ce România va ieși din pandemie.
”Suntem speriați de ce va urma, de ce se va întâmpla cu pacienții noștri în primul rând, cum îi vom putea ajuta. Și îngrijorarea cea mai mare este cum vom lucra și ce se întâmplă cu noi după ce vom ieși din pandemie. Vor fi foarte multe cabinete în faliment. Dacă situația nu este manageriată corect de autorități, îmi pare rău s-o spun, dar e posibil ca jumătate dintre stomatologi să intre în șomaj definitiv. Cel puțin jumate” , susține Luciana Popa, medic stomatolog.
Medicul susține că vor exista costuri suplimentare, însă acestea nu vin din mărirea costurilor manoperei sau a tratamentului, ci din utilizarea echipamentului de protețcie și a mijloacelor de decontaminare.
„Costurile suplimentare sunt o realitate și ele nu vin din mărirea costurilor manoperei, a tratamentului, ele vor rămâne aceleași în cabinetul meu atât timp cât nu se măresc costurile la materiale, dar aceste costuri suplimentare vor reieși din utilizarea echipamentului de protecție și a mijloacelor de decontaminare”, mai spune Luciana Popa.
De asemenea, medicul stomatolog susține că aceste costuri vor începe de la 300 de lei și pot ajunge și la 1.000 de lei, cost care s-ar putea adăugat fiecărui pacient din cabinet.
”Costurile suplimentare vor începe de la 300 de lei și pot ajunge chiar și până la 1.000 de lei, cost care s-ar adăuga la prezentarea fiecărui pacient în cabinet, ca adaos la costurile propriu-zise ale ședinței de tratament, ceea ce va fi foarte dificil de suportat chiar și pentru pacienții care au o situație financiară bună” , explică Luciana Popa, medic stomatolog.