Astfel, din data de 3 decembrie, turnurile de susţinere a turbinelor eoliene vor fi considerate clădiri, ceea ce le oferă autorităţilor locale ocazia de a colecta impozite şi taxe pentru acest tip de construcţii, scrie a1.ro.
Cei care au iniţiat proiectul subliniau faptul că vechiului Cod Fiscal i-au fost aduse modificări prin care se clarifică faptul că turnurile de susţinere ale turbinelor eoliene se încadrau „în categoria clădirilor”, motiv pentru care autorităţile adminsitraţiei publice locale puteau să impună impozite şi taxe locale. Însă, în noul Cod Fiscal nu s-au luat în calcul asemenea clarificări, spun ei, transmiţând că acest lucru generează neclarităţi în stabilirea impozitelor şi taxelor locale.
Potrivit definiţei din Codul Fiscal, este clasificată drept „clădire” „orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite”.
Această definiție nu conţinea clarificări privind turnurile de susţinere a turbinelor eoliene. Astfel, prin iniţiativa legislativă, aceştia au introdus la finalul definiţiei şi propoziţia: „În categoria clădirilor se includ şi turnurile de susţinere a turbinelor eoliene”.
La finalul lunii septembrie a anului trecut, o hotărâre a Comisiei Fiscale din cadrul Ministerului Finanţelor care prevedea că stâlpii turbinelor eoliene sunt calificaţi drept „clădiri” şi supuşi, în consecinţă, impozitării, a fost anulată în premieră de Curtea de Apel.