Românii vor primi mai puțini bani în concediu medical. Noua ordonanță a austerității care urmează să fie aprobată de Guvernul Ciolacu prevede reducerea indemnizației pentru concediul medical.
Începând de anul viitor, românii aflați în concediul medical vor beneficia de doar 65% din salariu, față de 75% cât este în prezent.
“Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul”, se arată în cea mai recentă formă a ordonanței-trenuleț.
Ordonanța trenuleț sau ordonanța austerității prevede mai multe măsuri prin care guvernanții vor să reducă cheltuielile la bugetul de stat.
Iată cum vrea Guvernul să facă economie:
Indemnizația pentru concediul medical va fi REDUSĂ la 65%.
Îngheață temporar pensiile la valoarea din 2024. Până la intrarea în vigoare a legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2025, valoarea punctului de referință se menține la nivelul de 81 lei.
Îngheață temporar salariile bugetarilor. Cuantumul brut al salariilor de bază/ soldelor de funcție/ salariilor de funcție/ indemnizațiilor de încadrare lunară pentru și cuantumul indemnizațiilor lunare pentru funcțiile demnitate publică și funcțiile asimilate acestora se mențin la același nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2024.
Nu se mai acordă anumite beneficii, cum ar fi vouchere de vacanță sau premii.
Indemnizații plafonate la nivelul din 2024. Anul viitor, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare, indemnizațiile, compensațiile, primele, ajutoarele, plățile compensatorii, despăgubirile, compensațiile lunare pentru chirie și alte drepturi care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
Pentru concediul de odihnă aferent anului 2025, personalul militar, polițiștii, inclusiv cei din penitenciare nu vor beneficia de decontarea serviciilor turistice.
Citește și Angajaţii care vor continua să primească sporul pentru muncă în weekend şi de sărbători
Alocația pentru drepturile de hrană, valoarea financiară anuală a normelor de achipare și valoarea drepturilor de echipament se mențin în plată la nivelul lunii decembrie 2024.
Se suspendă angajările la stat. Începând cu 1 ianuarie 2025 se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din autoritățile și instituțiile publice, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii. Dacă au fost demarate concursurile sau vorbim despre posturi unice vacante, această măsură nu va fi aplicată.
Interzicerea achiziției de mașini și mobilier.
Se suspendă acordarea de miere pentru preșcolari și elevi din învățământul primar
Îngheață fondul pentru burse.
Plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătorești definitive care au ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială pentru bugetari va fi eșalonată.
Instituțiile și autoritățile publice nu vor mai putea acorda indemnizații la ieșirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de muncă/serviciu ori la trecerea în rezervă.
Rentele viagere pentru sportivi se mențin la nivelul lunii decembrie 2024.
Pensiile speciale pentru primari și șefi de consilii județene se amână pentru 202