Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a explicat cum românii își vor putea plăti facturile, fără a mai fi nevoiți să meargă la ghișeu.
Cardurile cu bani pentru facturile la curent, care urmează să fie distribuite către categoria de români vulnerabili, au fost deja tipărite. Voucherele vor fi împărțite începând cu luna februarie 2023, în două tranșe.
Oamenii vor primi prin cardul de energie un spijin în valoare de 1.400 de lei în 2023 pentru plata facturilor la utilități.
„Se poate face direct plata în sume în mandat poștal, prin intermediul facturului poștal, dacă, de exemplu, sunt oameni care nu se pot deplasa.
Cardul de energie dă dreptul titularului ca să folosească ajutorul pentru încălzire pe care noi îl finanțăm din fonduri externe nerambursabile.
Am precizat că sunt trei tipuri de documente care sunt necesare la fiecare plată: cartea de identitate, cardul de energie care atestă calitatea de beneficiar al ajutorului pentru încălzire și factura, respectiv documentul justificativ pentru cei care locuiesc la bloc și vor să-și plătească încălzirea.
Pentru toate celelalte categorii de beneficiari este foarte important de reținut că trebuie prezentate documentele justificative, factură sau documentul care s-a emis de către furnizorul de energie prin care se face dovada datoriei față de furnizorul de energie”, a explicat Marcel Boloș.
Certificatul de validare a datoriilor a fost aprobat și va fi emis de Asociațiile de proprietari/locatari pentru a certifica datoria curentă ori restantă aferentă furnizării de energie termică în sistem centralizat.
„CN Poșta Română va asigura distribuirea și încărcarea cardurilor, dar și efectuarea plăților prin mandat poștal pentru compensarea prețurilor la energie”, a transmis ministrul.
„În contextul în care cheltuielile lunare cu energia au crescut cu 43%, era imperioasă intervenția rapidă prin acordarea acestui sprijin temporar, de care vor beneficia aproximativ 2,8 milioane de gospodării.
Ajutoarele de 1.400 de lei finanțate de MIPE vor compensa creșterea cheltuielilor lunare la energie, indiferent de tipul acestora – energie electrică, termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”, a adăugat ministrul Marcel Boloș.