Tragedia din Turcia și Siria la care am fost martori, care a dus la moartea a peste 37.000 de oameni și-au pierdut viața, la care adăugăm cele două cutremure recente din Gorj au creat un val de panică în rândul românilor, care se tem pentru viața lor. O astfel de tragedie în România, în special în Capitală, ar putea duce la pierderea unui număr imens de vieți, probabil că similar cu cel din Turcia. În București sunt sute de clădiri care sunt marcate cu bulină roșie, iar oamenii sunt speriați, pe bună dreptate, de ce s-ar putea întâmpla în cazul unui cutremur. Romanița Iovan rămâne totuși optimistă, deoarece creatoarea de modă are norocul de a avea un buncăr antiatomic atât la locul de muncă, cât și la vila unde locuiește.
Romanița Iovan a declarat că nu se teme de un cutremur pentru că acest buncăr antiatomic o poate proteja și în cazul unui război, dar și în cazul unui cutremur.
„Am un imobil de birouri, eu mă ocup de el, îmi găsesc chiriași când pleacă alții. Plus că mă ocup și de partea de administrativ. Tot timpul trebuie să fiu acolo. Avem adăpost, un buncăr antiatomic. Acum 20 de ani, când am făcut blocul, ne-a obligat să avem. Nu cred că dețin mulți așa ceva. Sunt puține clădiri în București dotate cu asta. Așa am și acasă. Doar să mă prindă aici, să nu fiu pe străzi sau în altă pare. Legea prevede ca în caz de pericol să iei toți oamenii de pe stradă, să-i adăpostești. Așa voi face, dacă nu-s plecată. Am totodată colaboratori cu firme pe toate sistemele, de control – acces, de detecție incendiu, de pază, de curățenie, de îngrijit ferestre’, a mărturisit aceasta, pentru Impact.ro.
Conform datelor publicate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în România există peste 4.500 de apăposturi anti-bombe, însă o bună parte dintre acestea sunt de mici dimensiuni. Totodată, aceste adăpsturi de protecție civilă sunt așezate în zone strategice, respectiv în subsolurile blocurilor, în unitățile de învățământ, în spitale, hoteluri și primării. Cele mai multe dintre acestea sunt în Capitală, care deține peste 1.000 de adăposturi anti-bombe. Acestea pot fi folosite de către populația țării în cazul unui război. Iată câte adăposturi de protecție civilă sunt în București, în funcție de sectoarele sale.
• Sectorul 1 – 165 de adăposturi;
• Sectorul 2 – 343 de adăposturi;
• Sectorul 3 – 143 de adăposturi;
• Sectorul 4 – 168 de adăposturi;
• Sectorul 5 – 58 de adăposturi;
• Sectorul 6 – 294 de adăposturi.
Și în jurul Bucureștiului există câteva astfel de buncăre, respectiv în: Buftea, Domnești, Dragomireşti Deal, Glina, Măgurele, Jilava, Moara Vlăsiei, Otopeni, Dobroeşti, Grădiştea.
„Spațiul este de aproximativ 1mp de persoană. Acesta este unul dintre cele 9 adăposturi de protecție civilă pe care le are în administare Primăria Sectorului 6. Celelalte 8 pe care le avem în administrare sunt la grădinițe și școli’, a spus Paul Moldovan, administrator public Sector 6.
„La nivelul municipiului București sunt apoximativ 1.700 de spații de adăpostire cu o capacitate de peste 320.000 de persoane. La nivelul județului Ilfiov avem aproximativ 500 de spații de adăpostire, cu o capacitate de aproximativ 75.000 de persoane’, mărturisește Ioana Blănaru, purtătorul de cuvânt al ISU București-Ilfov, conform sursei citate mai sus.