Eliberat din închisoare în 27 martie, profesorul clujean a fost blocat în Shanghai, după ce şi cel de-al patrulea zbor spre casă i-a fost anulat. El a aterizat duminică noapte pe aeroportul din Cluj, unde a fost întâmpinat de unchiul său, cel care l-a crescut de la vârsta de 10 ani, şi de avocat.
„N-am mai dormit de 3 zile, simt că levitez. Însă şi de emoţie. Este cea mai fericită zi din viaţa mea. Doar prin prisma faptului că am visat atât de mult la acest moment… Îl tot pregăteam psihic, zile şi săptămâni şi luni. Acum, situaţia este oarecum ireală…„, a afirmat Marius Balo, la sosirea în România.
Marius Balo s-a stabilit în China în 2010, fiind angajat ca expert în cadrul Grupului de Tehnologie şi Educaţie XinDongFang din Beijing. Din 2013, românul a ocupat postul de profesor la Universitatea Renmin din Beijing. El a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru o infracţiune de fraudă contractuală.
În ianuarie anul acesta, Ministerul Justiţiei anunţa că transferul lui Balo către ţară nu a putut fi făcut din cauza pandemiei.
Instituţia reamintea că între România şi China nu există tratat privind transferul persoanelor condamnate, astfel încât aceste proceduri au la bază alte instrumente internaţionale la care ambele state sunt părţi, iar corespondenţa se poartă prin intermediul Ministerelor de Externe, pe cale diplomatică, ceea ce conduce la primirea acesteia după intervale mai mari de timp.
“Ca urmare a eforturilor depuse de Ministerul Justiţiei şi AR la Beijing, transferarea a fost aprobată atât de autorităţile române, cât şi de cele chineze, dar aducerea în ţară a persoanei condamnate nu s-a putut efectua din cauza restricţiilor impuse de pandemia de COVID 19, RPC impunând restricţii dure. Finalizarea procedurii de transfer, inclusiv oferirea garanţiilor solicitate de partea chineză anterior transferării persoanei condamnate, a coincis cu izbucnirea pandemiei în China şi apoi în Europa. De precizat că atribuţiile MJ încetează la momentul în care se finalizează procedura judiciară de recunoaştere a hotărârii străine şi dispunerii transferării persoanei condamnate, organizarea transferului intrând în competenţa MAI”, a mai precizat Ministerul Justiţiei.
De asemenea, MJ a menţionat că Marius Balo nu a putut fi transferat din cauza restricţiilor impuse de partea chineză, deoarece restricţiile existente în România puteau fi depăşite.
MJ a mai transmis atunci că Marius Balo a fost condamnat pentru un prejudiciu de 350.000 de dolari şi nu 80 de dolari aşa cum susţinuseră acesta şi apărătorii săi.
“Se mai cuvine a sublinia că statul român, prin Ministerul Justiţiei şi celelalte autorităţi, nu are posibilitatea de a efectua aprecieri asupra unei hotărâri de condamnare a vreunui cetăţean, dar contrar afirmaţiilor d-lui Balo şi ale avocaţilor acestuia, că a fost condamnat pentru un prejudiciu de 80 USD, din hotărârea de condamnare rezultă că acesta a fost condamnat pentru un prejudiciu de 2.200.000 RMB (renmimbi chinezesc), adică aproximativ 350.000 USD”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.