Românul Daniel Dines a mai dat o lovitură. UiPath, compania pe care a fondat-o, a vândut acţiuni de peste 1,3 miliarde dolari

Compania IT româno-americană UiPath a vândut acțiuni de 1,34 miliarde de dolari în oferta publică inițială (IPO) - transmite Reuters.
Daniel Spătaru
21 apr. 2021, 14:02
Românul Daniel Dines a mai dat o lovitură. UiPath, compania pe care a fondat-o, a vândut acţiuni de peste 1,3 miliarde dolari

UiPath a vândut marți acțiuni la prețul de 56 de dolari, peste ținta de 52-54 de dolari propusă pentru oferta publică inițială (IPO). În schimb, prețul obținut este sub cotația de 62,28 dolari pe acțiune, de la cea mai recentă rundă de investiții, de 750 milioane dolari, din 1 februarie 2021, când compania era evaluată la 35 miliarde dolari – notează Financial Times, preluat de Start Up Cafe.

Potrivit Reuters, UiPath a comunicat că a strâns 1,34 miliarde de dolari prin vânzarea a 23,89 milioane de acțiuni. Producătorul de automatizări software (robotic process automation – RPA) se va tranzacționa la Bursa de la New York (NYSE) sub simbolul PATH.

Conform sursei citate, oneșteanul Daniel Dines păstrează 88% din puterea de vot în UiPath, deși valoarea acțiunilor pe care le are este de numai 1,5 miliarde de dolari. El are însă acțiuni de clasă B, care îi conferă putere de vot mai mare în fața celorlalți acționari.

Cei mai mari acționari ai companiei sunt fondurile de investiții Accel Partners, Earlybird Management și CapitalG (fondul de investiții al Google).

Compania UiPath a fost fondată de Daniel Dines și Marius Tîrcă, în anul 2005, la București, sub numele de DeskOver. Dines l-a recrutat pe Tîrcă mai întâi ca angajat, iar apoi l-a cooptat în calitate de cofondator. Și în prospectul din SUA, Marius Tîrcă figurează drept „persoană-cheie”.

Citeşte şi UiPath, primul unicorn românesc, evaluat la 26 de miliarde de dolari. CIA și US Navy, printre clienți

UiPath a devenit, între timp, lider mondial în domeniul automatizărilor software (RPA – robotic process automation), soluții care eliberează angajații din diferite firme de sarcini repetitive la job pentru a se putea ocupa de activități mai creative. Concurența pe această piață este însă puternică, cei mai mari rivali ai românilor de la UiPath fiind companiile Automation Anywhere, Blue Prism, NICE, Pegasystems.

Printre clienții UiPath se numără: Adobe, Applied Materials, Chevron, CrowdStrike, CVS Health, Deutsche Post DHL, EY, Generali, Takeda Pharmaceuticals, Uber Technologies.

Ca multe dintre companiile de tehnologie aflate în expansiune, UiPath investește permanent și „arde” resurse pentru a-și dezvolta tehnologiile de vârf și a-și crește cota de piață. De aceea, decacordul româno-american și-a încheiat anul fiscal pe 31 ianuarie 2021 încă pe pierdere, dar aproape de a ajunge la break-even.

În 31 ianuarie 2021 a raportat venituri de 607 milioane de dolari pe anul fiscal încheiat, în creștere mare față de anul anterior, când avusese 336 de milioane de dolari, venituri.

Pierderile pe ultimul an au fost de 92 de milioane de dolari, în scădere mare față de anul anterior, când UiPath avusese pierderi de aproape 520 milioane dolari.

Conform situației de la data de 31 ianuarie 2021, UiPath are 2.863 de angajați full time, din care 122 sunt la sediul de la New York și 727 la București, România.

Citeşte şi UiPath, compania fondată într-un apartament din Bucureşti, a ajuns la 35 de miliarde de dolari. Daniel Dines: Am creat cea mai bună interfață care înțelege tehnologia din spatele computerelor

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Cele mai norocoase 3 zodii în luna mai 2025. Prosperitatea le bate la ușă
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Cine s-ar putea pensiona la 60 de ani? Proiectul care ar aduce multă fericire pentru aceşti angajaţi
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Ce funcții ascunse are Cartea electronică de Identitate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Trump și Zelenski au pus la punct pacea la Vatican! Înțelegere de ultimă oră
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte