„Cetăţeanul român figurează cu antecedente penale atât în România, cât şi în Italia. Acesta executa o pedeapsă privativă de libertate, cu începere de la 23 februarie 2000, cu termen de liberare 12 septembrie 2018, pentru un concurs de infracţiuni: furt, tâlhărie, evaziune fiscală, înşelăciune, fals şi uz de fals, violare de domiciliu, incendiere”, a precizat Doris Mircea, directorul de comunicare al MAE, citat de Mediafax.
De asemenea, Doris Mircea a arătat că înainte de intrarea în greva foamei, în urmă cu 50 de zile, Virgil Cristian Pop a avut posibilitatea să ia legătura telefonic cu persoane la alegere, însă a optat să îi apeleze exclusiv pe avocaţii săi italieni, de două ori în cursul lunii martie.
Potrivit MAE, românul nu mai deţinea documente de identitate româneşti valabile. Ultimul său buletin de identitate emis de autorităţile române datează din 1988 (expirat în 1998), iar paşaportul românesc emis la 25 aprilie 1990 era de asemenea expirat.
Pop solicitase în 2 octombrie 1990 azil politic autorităţilor italiene, acesta fiindu-i recunoscut în decembrie 1995. De altfel, singurul act de identitate pe care îl deţinea la momentul decesului în spitalul penitenciarului din Lecce era o legitimaţie de azilant politic emisă de autorităţile italiene.
Potrivit publicaţiei italiene Gazzetta dello Mezzogiorno, numele cetăţeanului român deţinut la penitenciarul Borgo San Nicola din Lecce era Virgil Cristian Pop, în vârstă de 39 de ani. El a intrat în greva foamei în urmă cu o lună şi jumătate, iar în seara zilei de 10 mai a fost transportat în stare critică la spitalul „Vito Fazzi” din Lecce. Medicii din spital au declarat că acesta ar fi refuzat tratamentul şi şi-ar fi scos singur perfuziile, iar decesul a intervenit pe 14 mai.
MAE român a informat că misiunea diplomatică şi oficiile consulare ale României în Italia nu au fost notificate, conform uzanţelor, de către autorităţile italiene asupra arestării acestuia şi ulterior transferului în spitalul penitenciarului. Decesul a fost notificat Consulatului României din Catania de către spitalul penitenciarului din Lecce luni, 14 mai.